fbpx Skip to main content

Дуръс – нетипичен, екзотичен и интересен

Дуръс е най-древният град в Албания. Градът определено може да задоволи всеки вкус. Тук има десеткилометрови плажове, древен амфитеатър, музеи и галерии.

Вторият по големина град в Албания е познат в славянските страни под името Драч, тъй като през Средновековието за дълги периоди от време е попадал в границите на Българското царство.

Дуръс е разположен на Адриатическото крайбрежие и е на разстояние от около 30 километра от столицата Тирана. Тук е и най-голямото пристанище в Албания. По време на Втората Св. война градът е бил столица на държавата.

Пристанището в Дуръс

Освен атрактивната плажна ивица със ситен пясък, която година след година привлича все повече туристи, Дуръс може да се похвали и с други забележителности.

Археологическият музей притежава впечатляваща експозиция от различни периоди, през които е преминала страната.

Археологически музей

Сред най-забележителните експонати са огромни надгробни плочи и внушителни каменни саркофази.

Венецианската кула, наричана още Ротонда, се намира в центъра на града. Построена е през ХVІ век. Освен да се насладите на кулата отвън, може да похапнете в ресторанта на върха й, откъдето се разкрива прекрасна гледка към града.

Венецианската кула

Един от символите на Дуръс е вилата на крал Зог. Тя е един пример за лукс и изтънченост. Обзаведена е със скъпи мебели и много вкус.

Вилата на крал Зог

Безспорно най-голям интерес предизвиква Амфитеатърът в Дуръс. Разположен е в центъра на града и е построен през ІІ век, по времето на император Траян. Има формата на елипса и е обграден с каменни сводове.

През V в. амфитеатърът престава да бъде използван по предназначение (за гладиаторски борби).

Амфитеатър

Амфитеатърът е открит случайно през 60-те години на ХХ век. При разкопките са разкрити пръстеновидни и радиални галерии на различни нива, както и добре запазени мозайки.

Изумруденото море, старите бункери, разпръснати около посипания със ситен пясък плаж, прясно приготвената храна и паметниците от Древността определено предвещават една вълнуваща и незабравима ваканция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons