fbpx Skip to main content

Азорският архипелаг – врата между два свята

Разположени насред Атлантическия океан, Азорските острови се състоят от девет вулканични острова с планински релеф и много рифове. Поради географското си местоположение – на 1500 км от Лисабон, Португалия и на около 3900 км от източния бряг на Северна Америка – те неслучайно са наречени от местното население „врата между два свята“.

Ястребовите острови са кръстени на грабливите птици, които по онова време кръжали около островите и ориентирали мореплавателите за сушата, а днес – украсяват герба.

Природата на островите е невероятна. На фона на обагрения във всички нюанси на синьото океан, се издигат островърхи яркозелени планини, по склоновете на които  пасат стотици крави.

В дълбоките кратери на заспали вулкани има кристално чисти езера. Навсякъде текат бистри реки и изобилства от минерални извори и множество пъстроцветни цветя.

Основен поминък е животновъдството и говедовъдството. Разнообразието от кашкавали, сирена, млечни произведения, колбаси и всякакви видове меса е огромно.

Благодарение на Гълфстрийм, тук е топло през зимата и прохладно през лятото.

Климатът благоприятства развитието на лозарството и винопроизводството. Отглеждат се банани, портокали и смокини, има и огромни плантации с ананаси.

Занаятите също са силно развити – керамични изделия, бродерии и дантели, изобилие от оригинални сувенири, ръчно тъкани завивки и шалове и характерните женски наметала с качулки.

Главни градове са Понте Далгада на най-големия остров Сан Мигел и Ангра ду Ероижму (Angra do Heroismo) – главен град и столица на остров Терсейра (Terciera).

Остров Терсейра в превод означава третият остров, тъй като е открит след островите Санта Мария и Сан Мигел.

Остров Терсейра

Той е най-развитият от всички девет острова по отношение на удобствата и комуникациите, а местното население се занимава освен с земеделие и с туризъм.

Елипсовидният остров е изпълнен с малки приказни плажове, прекрасна зеленина и вулканични образувания с най-причудливи форми.

Вулканичната дейност е оставила удивителни отпечатъци върху Терсейра. Именно заради тях най-голямата забележителност е пещерата Algar do Carvao. Тя представлява тръба от лава, която достига дължина от 100 метра. В пещерата има и подземно езеро. В близост е разположен и серен гейзер.

Пещера Algar do Carvao

Терсейра е родното място на уникалното вино „Верделхо“. От това вино са пили императори и царе, а днес всеки може да се наслади на невероятния му вкус и аромат.

Вино "Верделхо"
Вино “Верделхо”

В столицата Ангра ду Ероижму (Пристанище на героизма) може да се видят исторически музеи и красиви сгради. В средата на миналия век градът е сринат до основи, но бързо се възстановява. Най-интересното е, че крепостта, която е на 400 години, почти не е пострадала от бедствието.

Ангра ду Ероижму
Ангра ду Ероижму

Планиран и построен почти изцяло през ХVІ век, градът е обявен за архитектурен резерват под закрила на ЮНЕСКО.

Край бреговете на Терсейра могат да се видят китове, тъй като от тук минава част от миграционния поток.

А при късмет може да изскочат делфини и кашалоти.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons