fbpx Skip to main content

Портофино – едно истинско бижу на Лигурската ривиера

Портофино се намира на малко повече от 30 км от Генуа, на запад от залива Тигулио, в естествен залив в подножието на едноименния нос и служи като естествена граница между Тигулио и Райския залив (Golfo paradiso).

От незапомнени времена краткото име на селцето е “piazzetta” (малък площад) или, както го наричат влюбените в него жители и гости „най-хубавото площадче на цялата планета“ и, повярвайте, че това не е преувеличено – става дума за едно възхитително красиво място.

С площта си от 2 кв. км, население от едва 500 жители и забраната за превозни средства, Портофино е толкова изискан и елегантен, че се счита за едно от осемте чудеса на света. Селището е популярно с престижните си ателиета, модерни заведения и претенциозни бутици, както и с гледката, която предлага към известното си пристанище, където през сезона човек може да се наслади на най-красивите яхти в света.

Портофино става известен през шейсетте години като предпочитана дестинация от ВИП-персоните, водещи т.нар. „долче вита“ (сладък живот): известни артисти, художници, поети, аристократи и могъщи индустриалци, което го превръща в избрана дестинация за луксозен туризъм и сцена за известните.

Скулпторен музей на открито

Скулптурният музей на открито излага повече от 130 скулптури и произведения на едни от най-известните съвременни художници като Джио Помодоро и Лучио Фонтана.

Пиаца Мартири дел’Оливета
Пиаца Мартири дел’Оливета

Пиаца Мартири дел’Оливета

Площадът се намира в сърцето на Портофино – това е  световноизвестната „piazzetta“, където се срещат гостите и туристите от цял свят – и супербогатите, и най-обикновените пришълци, слизащи от корабчетата и снимащи френетично невероятната красота пред себе си. Площадът е открит към пристанището и е заобиколен от рибарски къщи с портики, оригинални декорации и типичните зелени щори.

Характерните, наподобяващи кули къщи, са известни из цяла Лигурия. Замислени с цел защита, те са високи и слепени една с друга, като по този начин изграждат стена, която, заедно с ограниченото движение по тесните улички, улеснява жителите да наблюдават морето и да са подготвени за евентуални вражески атаки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons