fbpx Skip to main content

Дубай и Абу Даби в културна надпревара

Напоследък двете най-динамични емирства активно се опитват да станат известни, освен като столици на лукса и блясъка, така и като културни центрове.

Осмото чудо на света

Дубай – осмото чудо на света – притежава всичко с представка „най-“:  най-високият небостъргач, най-големият шопинг мол на планетата, привлича най-креативните архитекти и артисти – генератори на футуристични идеи.

Титлата „световен културен център” – магнит за любителите на изкуството – това е новата амбиция на самоуверения Дубай, най-напредничавото сред седемте арабски емирства, разположени на брега на Персийския залив.  През лятото на 2016 г., отвори  врати първата Опера в Дубай.

Операта в Дубай

Проектирана от фирмата Аткинс, внушителната сграда напомня корпус на плавателен съд, поставен в стъклена клетка. Източник на вдъхновение за формата на сградата е силуетът на традиционната арабска лодка доу.

Танцуващите фонтани – феерия от цветове

Сцената и зрителната зала са обгърнати от коридор с прозрачни стени – оттук се открива невероятна гледка към езерото Бурж, към доминиращия пейзажа 828-метров гигант Бурж Халифа и към феерията от танцуващи в подножието му фонтани.

Танцуващите фонтани пред Бурж Халифа

Операта – оазис на артистичния живот

Сградата може да се използва като опера, концертна или банкетна зала. Тук човек може да се наслади, както на балета “Лешникотрошачката”, така и на легендарните мюзикъли като”Клетниците” и “Котките”, а също и концертите на известния филмов композитор и джаз изпълнител Мишел Льогран. Предвиждат се около 250 представления годишно. Театърът, който разполага с 1901 места, привлича вниманието на артистите и зрителите от цял свят. Районът около операта е вдъхновяващ оазис на артистичния  живот, създаден по инициатива на Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, и предлага места за разходка, търговски и арт центрове и художествени галерии. Това е най-живописната част на мегаполиса.

Абу Даби – достойният съперник

Абу Даби – елегантната столицата на ОАЕ, само на 160 километра от Дубай, не изостава в надпреварата за главен „арт център“

Изкуственият остров Саадият Абу Даби

Филиал на Лувъра – дързък културен проект

През 2017 година отваря врати Филиал на Лувъра в Абу Даби. Като специално място за своите дръзки културни проекти, Абу Даби избира остров Саадият (Щастие).

Национален музей „Зайед“
Гугенхайм – Абу Даби

Тук се намира също и филиалът на американския „Гугенхайм“ и Националният исторически музей на шейх Зайед.

Към тях се присъединява новият музей „Лувър-Абу Даби“.

Лувър-Абу Даби

Началото на “Арабския Лувър”

През 2007 г. Франция одобрява построяването на филиал на Лувъра в Арабските емирства. По това време стартира проектът „Арабски Лувър“, чиято стойност възлиза на един милиард евро. ОАЕ получaват право да използват името „Лувър“ в названието на своя музей в продължение на 30 години и да излага експонати от едноименния парижки музей. Музеят се изгражда по проект на френския архитект, магьосник в своята област, Жан Нувел.

Прохлада и комфорт

Осигуряването на прохлада и комфорт за произведенията на изкуството и за посетителите на „града- музей“ се оказва най-голямото предизвикателство за Жан Нувел. Куполът е с диаметър от 180 метра, снабден с отвори, пропускащи до 3% светлина във вътрещността на музея, и пръскащи „дъжд от светлина“ върху стените, пода и по повърхността на водата. Осем слоя от алуминий и неръждаема стомана регулират свежестта на въздуха и предпазват от парещото слънце. От всички страни, благодарение на многобройни канали, навлиза вода във вътрешността на сградата – оставаме с впечатление, че сме в открито море.

Около 300 творби са предоставени от едноименния парижки музей, от центъра „Жорж Помпиду“, двореца Фонтенбло, Версайския дворец, музеят „Орсе“, „Роден“ и други престижни френски музеи по случай скорошното откриване на Лувъра в Абу Даби.

Предстои Ви приключение в нереално измерение! Можете да намерите екскурзиите ни до ОАЕ ТУК!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons