fbpx Skip to main content

Вила Армира – едно от чудесата на България

Вила Армира е разположена на 4 км западно от Ивайловград. Открита е случайно през 1964 г. при строителството на язовир. Античната вила е най-пищно украсеният римски дом. Издигната е през І в.сл.Хр. в долината на малката рекичка Армира, приток на р. Арда, откъдето идва и името й. Първият владетел е наследник на тракийски цар. Мястото за изграждане на стопанството на богатата тракийска фамилия е подбрано неслучайно. Красива природа, плодородна земя и мек климат, близо до вода и недалеч от главен път.

villa-Armira

 

Икономическото замогване се основава не само на богатата селскостопанска продукция а и на кариерите от качествен бял мрамор и камък. Именно мраморът е използван за мозайките в коридорите, около басейна и дъното му. Отстрани на басейна са разположени жилищните помещения – трапезария, дневна, кухня и спалня.

Вилата е издигната на площ от 3600 кв.м. Състои се от жилищна сграда за собствениците, както и градина за отдих и разходки. Просторният вътрешен двор е бил обграден от колонади с капители, мраморни парапети, стенни облицовки и стълбове с глава на бог Хермес.

Под пода е имало отоплителни канали (хипокауст).

Открити са множество керамични съдове, накити и предмети на бита.

vila-armira-2

Стенната декорация на вилата я превръща в уникален паметник на античната архитектура и изкуство. Съхранените декоративни елементи позволяват пълна възстановка на интериора на сградата. Особено ценна е мозайката от втората половина на ІІ в. в господарската спалня с изваян портрет на собственика с двете му деца. Това са единствените открити мозаечни портрети от римско време в България. Невероятен интерес представлява и по-късната мозайка от ІІІ в. на Медуза Горгона – многократно присъстващ символ в декорацията на вилата.

gorgona-meduza

Възкръсването на вила Армира се дължи на силно земетресение, предизвикало свличането на земните маси от хълма. Дебелият слой глина съхранява безценните реликви за идните поколения.

villa-armira-3

 

Откритата през ХХ в. вила Армира е изключителен архитектурен паметник, датиращ отпреди 2000 години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons