fbpx Skip to main content

Катедралата “Св. Стефан” – нулевата точка на Австрия

Дори свръхкритичният архитект и радикален естет Адолф Лус (1870-1933), създател на известния бар, носещ неговото име, смята Катедралата “Св. Стефан” за най-красивият и най-достойният Божи храм в целия християнски свят. Особено когато е облян от светлината на свещите.

Адолф Лус
Адолф Лус

Турците, при последната си обсада през 1683 г., не забелязват нейната премерена и мистична нумерологична красота, по-скоро се интересуват от религията и военната й значимост. На картите си те значително увеличават размерите й и насочват артилерийските си снаряди към нея (за радост леки).

Щефансдом
Щефансдом

Виенчани от своя страна се молят за спасението си около часовника в катедралата и в параклисите, докато на 12 септември освободителната армия под предводителството на полския цар Ян Собиески не предприема успешна контраатака от Каленберг с тежката си артилерия – легендарните полски хусари.

Ян Собиески с полските хусари
Ян Собиески с полските хусари

Градът е спасен, както е добре известно, в последния момент. Изглежда като истинско чудо. Оттогава всички пътища водят към Катедралата. Щефансдом е културно и религиозно средище на Хабсбургската монархия, но тя е крайъгълен камък и в географско отношение.

Само няколко крачки зад южния портал, издълбана в плочка на пода, се намира нулевата точка на старата монархия, така наречената изходна точка на координатите за кадастрално измерване на Австрия и земите под властта на короната. От тази точка, на която лесно можете да поставите пръст, или още по-лесно – крак, се измерва цялата Империя във всички посоки, което е изключително важно за определяне на дистанциите и оценяването на данъците и приходите на държавата.

Издълбани са също така международните географски ширини и дължини, при което дължината се отнася до канарския остров Феро, най-западната точка. Чак през 1884 г. Феро е заменен с обсерваторията в Гринуич, Лондон, като отправна точка, през която преминава нулевия меридиан.

Нулевият меридиан Гринуич
Нулевият меридиан Гринуич

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons