Skip to main content

Древна Нара – вековни храмове, пагоди и… елени

Град Нара, първата столица на Япония, се намира на 50 км южно от Киото.

Историята на Нара започва през 710 година с името Хейжо. По онова време будизмът достига своя апогей. Голямото влияние, което будизмът придобива, кара управляващите да преместят столицата в град Нагаока.

Въпреки кратката си история като столица на Япония, тук се намират много исторически паметници, както и едни от най-старите будистки храмове на страната. Именно това е и мястото на истинските самураи, шогуни и гейши.

Един от най-старите храмове на Япония е Хориуджи.

Храм Хориуджи
Храм Хориуджи

Той е построен през VІІ век и е най-древната оцеляла дървена сграда в света. Храмът е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Тодай-джи е един от най-големите и исторически важен за Япония храм. В превод името означава „Големият източен храм“. Също като Хориуджи и той е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Храм Тодай-джи
Храм Тодай-джи

Храмът е построен през 752 г. в познатия будистки стил. Изключително впечатление, обаче правят огромните колони, които са изработени само от ствола на едно кедрово дърво. Тодайджи е с размери 57 метра широчина и 47 метра височина. Фасадата му е инкрустирана с дърворезба. Храмът става два пъти жертва на пожар  и след реставрацията през ХVІІІ век остава с 60 % от мащаба на оригинала от VІІІ век.

Тодайджи е емблематичен за град Нара и за цяла Япония. Храмът е най-голямата дървена постройка в света, изградена изцяло от кедър и във вътрешността му се намира най-голямата статуя на Буда. Статуята е с височина 15 метра и е изработена от бронз, а теглото й е 380 тона.

Само окръжностите на очите на Буда са близо метър. Дясната му ръка е вдигната, което означава – „Не се бойте, елате“, а лявата ръка е сложена на коленете, с което казва – „Аз ще ви подкрепям“.

Особен интерес представлява паркът на град Нара. Той се намира в централната част на града и съществува от 1880 година. Забележителното в него е, че тук се разхождат спокойно, напълно свободни и без никакъв страх от хората, стотици елени и сърнички.

Те не се отказват от предложените им лакомства, но има опасност да ви изгризат плетената чанта или пък обувките!

Дори обикалят около къщите на хората в очакване да ги погалят. Ако някоя от тях случайно умре пред дома ви, се счита за лоша поличба. Затова още със ставането, хората отварят вратата и поглеждат навън.

Сърничките в Нара са на изключителна почит, като кравата в Индия!

Множеството храмове и елените на Нара представляват националното богатство на града и са истинска гордост за японците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons