fbpx Skip to main content

КРАЛИЦАТА НА АНТИЛИТЕ – КУБА

Слънчевият остров Куба остава незаличим спомен с дългите си пясъчни плажове, с кристално бистрите си води, с чара на своите жители, разкоша на колониалната си архитектура и ритъма на афрокубинската музика. Освен централният остров, към държавата Куба принадлежат множество коралови рифове и по-малки острови, обградени от Мексиканския залив, Карибско море и Атлантическия океан. Това централно разположение в миналото е изиграло важна роля за включването на Куба в границите на испанската колониална империя.

cuba

Около 4000 години преди Христа първите индиански племена, идващи от американския континент, се заселват в Куба. Именно те са дали и името на острова –  съкращение от индианската дума Кубанакан. През 1492 г. Колумб акостира в залив на западното кубинско крайбрежие. Бурният период на завладяване и заселване на острова от европейци продължава около 2 века, преди испанците отново да се върнат тук. В опитите си да намерят злато, те прекосяват Куба, поробват населението и го подлагат на жестока експлоатация и унищожение. През средата на XVIII век англичаните завладяват Куба за много кратък период (само 10 месеца), който обаче играе важна роля за развитието на страната. Засяват се плантации със захарна тръстика, а кубинските захарни барони забогатяват. В края на XIX век САЩ обявяват война на Куба и налагат правото да се намесват във вътрешните й работи. До 1902 г. Куба е под военна диктатура. Следват бурните години на борба за независимост и революция, за да се стигне до идването на Фидел Кастро на власт и обявяване на комунистическа диктатура в страната. Едва през 2014 г. се възобновяват отношенията между Куба и САЩ, а през март 2016 американският президент Обама посещава Острова на свободата..

3a_plplox

Куба е разположена на юг от Северната тропична окръжност, което определя и климата й. Средните летни температури са около 28 градуса, а зимните 22. През вековете заблатените гори и савани са отстъпили място на захарната тръстика и тютюна. Срещат се около 90 вида палми, като типична за острова е кралската палма.

vista_varadero_calle_38

Кораловите рифове и дългите пясъчни плажове са спечелили славата на Куба като идеален остров за любителите на водните спортове и на слънчевите бани.

1

В югоизточната част на остров Хувентуд водолазите могат да наблюдават над 100 вида риби, между които  морски котки и акули. Като се прибавят и останките от кораби, потопени в миналото от пиратите, изкушението за любителите става още по-примамливо. Най-големият курорт на Куба – Варадеро е разположен на 140 км. от столицата Хавана. Наричат го ” Рай за курортистите”. Лазурносините му води, 20 километровата плажна ивица, покрита с фин бял пясък, луксозните хотели и голф игрища, го превръщат в предпочитано място за по-богатите туристи.

През последните години туризмът отбелязва забележителен растеж, близо 40 авиокомпании летят до международните летища на Куба, а в пристанищата акостират круизни кораби. Прекрасните църкви и дворци на Стара Хавана е на Тринидад са обявени от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство на човечеството. Никъде другаде не се чувства толкова осезаемо смесицата от испанска, френска и африканска култура, както в Сантяго да Куба. Там се намират най-прочутите клубове, в които ежедневно звучи салса и румба.

Куба е мястото, където можете да се насладите на ароматно кафе, чаша ром и небезизвестните хавански пури.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons