fbpx Skip to main content

Езерото Комо – сърцето на италианската романтика

Лаго ди Комо се намира в подножието на Алпите между Милано и границата с Швейцария. Това е едно от най-дълбоките езера в Европа. На места дълбочината му достига повече от 400 м.

Езерото Комо има формата на обърнато „Y“, което се дължи на движението на ледниците през долината преди десетки хиляди години. От двете страни е заобиколено от високи планини и хълмове, а между буйната зеленина на Средиземно море и заснежените Алпи са сгушени красиви вили и курортни селища.

В една от своите книги Стендал го описва като „Приказно място, несравнимо на земята в своята красота”.

Комо е известно със своите изящни вили, най-известна от които е вила Карлота. Вила Карлота заема площ  повече от 70 000 кв.м.

 

Вила Карлота
Вила Карлота

Построена е през 1690 г. и по същото време е създадена и Италианската градина със стъпала, фонтани и скулптури.

Езерото Комо става още по-известно след като става втори дом на редица богати и известни личности.

Италианската градина
Италианската градина

В средата на езерото, където се доближават двата клона на „Y“ – то е разположен Беладжо, градче, често наричано перлата на езерото. В града има съхранени старинни църкви и исторически паметници от преди 400 години.

Беладжо
Беладжо

 

Старият град е защитен от високи крепостни стени, а малките улички са осеяни с великолепни магазинчета, които предлагат местни сувенири, сладкиши и безброй кулинарни изкушения.

В Беладжо се намира изключителния парк на вила Мелци. В него e изградена оранжерия, параклис, японска градина и е засаден с огромни рододендрони.

Вила Мелци
Вила Мелци

Тук има уникални статуи на редица знаменити композитори… Ференц Лист е създал сонатата Данте, въодушевен от изящната статуя на Данте и Беатриче.

Статуя на Данте и Беатриче
Статуя на Данте и Беатриче

Комо и Беладжо,  една сбъдната мечта, кътче от рая.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons