Skip to main content

Кралят на обувките Маноло Бланик с изложба в Ермитажа

Роденият на Канарските острови испанец живее в Лондон и прави най-удобните обувки в света. Той е един от най-известните дизайнери и е почитан едва ли не като бог от знаменитости и модни икони, сред които Сара Джесика Паркър, Ева Лонгория, Мадона, Наоми Кембъл, Мишел Обама, Бионсе и още много други.

Маноло Бланик
Маноло Бланик

От 23 април до 27 юли 2017 г. в Ермитажа в Санкт Петербург, ще бъдат показани модели от целия 45-годишен творчески период на краля на обувката – Маноло Бланик. Изложбата е наречена „Маноло Бланик – Обувката като изкуство“.

За първи път в своята над 260-годишна история, най-големият руски музей и един от най-старите в света ще представи експозиция от света на висшата мода, което ще бъде едно от културните събития на 2017 година. На изложбата ще бъдат изложени 214 чифта обувки и 30 авторски рисунки от архива на дизайнера, разделени в 6 секции: „Гала“, „Изкуство и архитектура“, „Сърце“, „География“, „Природа“ и „Материали“.

Секция „Гала“ ще представи най-скъпите модели на Бланик, допринесли за неговата световна слава. Някои от тях са инкрустирани със скъпоценни камъни, сред които обувките на Мария Антоанета, създадени за филма на София Копола.

Експонатите в раздел „Изкуство и архитектура“ са вдъхновени от творби на Франсиско де Гойя, Пабло Пикасо, Анри Матис и други.

В раздел „Сърце“ са изложени обувки, създадени за личности близки до сърцето на дизайнера – Бриджит Бардо, Риана и други.

В „География“ ще могат да се видят модели, вдъхновени от неговите пътешествия по света – Япония, Африка, Италия, Испания, а също и Русия, с особената му любов към Екатерина Велика.

В секция „Природа“ са подбрани обувки с мотиви от флората и фауната – украсени с цветя, палми, кактуси, скали, корали.

„Материали“ разказва за ателието на дизайнера и любовта му към разнообразните тъкани – сатен, тафта, кадифе, лен, памук, коприна, туид, ръчна дантела.

velvet

Последните години обувки с марката „Маноло Бланик“ се произвеждат в четири големи италиански завода, специализирани в направленията: класически обувки, колекции за модни подиуми, ежедневни обувки и спортни колекции.

В култовия телевизионен сериал „Сексът и градът“ актрисата Сара Джесика Паркър (Кари Брадшоу) сменя стотици модели обувки „Маноло Бланик“, които правят марката любима на милиони жени по света, а цените на някои от тях достигат няколко десетки хиляди долара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons