Skip to main content
prague gold street cover

Златната пражка уличка

Тази живописна, старинна малка уличка се намира в Храдчани в непосредствена близост до Замъка, а в двата й края се издигат две кули – „Бялата кула“ и „Делиборовата кула“.

По време на царуването на Рудолф ІІ това е любимо място на алхимиците. Самият император е бил страстно увлечен по алхимията и се е възхищавал от теорията на алхимиците, според които има начин да се открие еликсирът на вечния живот и всеки метал да се превърне в злато. Това е и причината Златната уличка да е известна и като улицата на алхимиците.

По времето на Рудолф ІІ в къщичките живеят неговите стражи. Впоследствие там се установяват златарите. И уличката естествено започва да се нарича Златарска.

Златната уличка бележи своя възход при управлението на императрица Мария Терезия, която разпорежда невзрачните дървени къщички да бъдат сринати и на тяхно място да се построят тухлени такива.

В края на ХІХ век Уличката се превръща в модерен артистичен квартал. Там за известно време живеят известни личности като Кафка и поетът, носител на Нобелова награда, Ярослав Сайферт.

Къщата на Кафка
Къщата на Кафка

През 50-те години на ХХ век обитателите се преместват и къщите се боядисват в сегашните цветове.

Днес различни магазинчета привличат стотиците туристи. Те предлагат сувенири, произведения на изкуството, представят се местните занаяти, а картинни галерии също не липсват.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Hide Buttons