Skip to main content

Понте Милвио – история и любов в едно

Понте Милвио – сцена на красивата любов

Понте Милвио е легендарен и нарицателен мост над река Тибър в Рим, който е бил съвременник на възходите и паденията на Римската империя в миналото и сцена на красива любов в настоящето.

Новият каменен мост

Мостът е построен от консул Гай Клавдий Нерон през 206 г. пр. Хр. в чест на победата му над картагенците. През 115 г. консул Маркус Скарус разрушава моста и го построява наново от камък на мястото на стария.

Катинарите – символ на любов

През вековете Понте Милвио е обновяван няколко пъти, а в началото на ХХІ в. става известно място за влюбени двойки, които започват да закачат на една лампа на моста, катинари, символизиращи любовта им.

Влюбените двойки надписват с маркер своето желание на катинара, жената го заключва на избрано място, след което мъжът се обръща с гръб към парапета и хвърля през рамото си ключето на катинара във водите на река Тибър.

Неизменно ритуалът на заключената любов завършва с целувка и вяра, че любовта е единствената религия в света, която може и невъзможното.

Ритуалът е измислен от писателя Федерико Мочия в книгата „Искам те“ и завършва с изхвърляне на ключа в Тибър.

Мостът на заключената любов

Този символичен акт става толкова популярен в Рим, че лампата започва частично да се руши под тежестта на катинарите. Оттогава хората започват да закачат катинарите на любовта навсякъде – по моста, по пътните знаци, по кошчетата за боклук.

През 2007 г. за целта се инсталират две метални колони, но през 2012 г. властите отново трябва разчистват Моста на заключената любов от тежестта на любовта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons