Skip to main content

Конфликтната кухня – истински хит

Анти-американска кухня, се сервира само в един ресторант в света, който се намира в Питсбърг, САЩ. В заведението се предлагат ястия единствено от страните, с които САЩ са в конфликт. Менюто се променя всеки месец според геополитическата ситуация.

Съществува една неписана военна максима: за да накараш един народ да се обърне против врага, трябва да го накараш да спре да гледа на враговете като на човешки същества, а просто да ги приема като врагове.

Това е доста потискащо и собствениците на Конфликтната кухня (Conflict Kitchen) в Питсбърг са наясно с това. Ресторантът се опитва да преодолее културните неразбирателства като изцяло сервира храна от страните, с които САЩ е в конфликт.

Посредством храната, клиентите задълбочават познанията си за страната „в конфликт“ със САЩ с участие в семинари, а също така и с провеждането на културни, религиозни и политически срещи. Ресторантът е отворен седем дни в седмицата, опитва се да интегрира враждебните страни и е много популярен.

Заведението работи с тези, които все още живеят в страната, както и с местни членове на диаспората. В допълнение към храната се организират представления, дискусии, публикуват се статии. Освен това се водят спорове и разговори с клиентите.

Това е единственият ресторант в града, който всеки няколко месеца променя идентичността си, за да бъде в крак с текущите геополитически събития.

Предлага се кухня от Афганистан, Иран, Венецуела, Северна Корея и Куба.

Но последните представени ястия от Палестина, водят до възникването на противоречия сред консервативните групи, които смятат, че надписите върху опаковките на храната съдържат анти-израелски послания.

Отправени са смъртни заплахи към бизнеса и заведението временно затваря.

Благодарение на подкрепата и протестите на клиентите и обществеността, ресторантът отваря отново врати.

Според думите на един американец от палестински произход, въпросът е не да се съберем и да се хванем за ръце, а да се противопоставим на тези дългогодишни конфликти, в които хората прекалено остро изразяват мнението си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons