Skip to main content
amalfi coast cover

Крайбрежието на Амалфи – едно мечтано пътешествие

Крайбрежието на Амалфи представлява 50-километрова отсечка с остри завои, която се вие южно от Неапол. Отвесни стръмни скали се потапят в изумрудено синьото море, а крайбрежни градчета са накацали като мъниста сред лимонови и маслинови горички.

За крайбрежието са говорели с възторг Бокачо, Ибсен, Стайнбек, Вагнер и много други знаменитости. Тук има уютни заливи и морски пещери, а от всяко едно място гледката е възхитителна.

Миниатюрният живописен курортен град Амалфи се намира в област Кампания на провинция Салерно и лежи в дълбока клисура в полите на Монте Черето. Градът е най-популярен сред туристите и е дал името на цялото Амалфийско крайбрежие. Древният Амалфи в миналото е бил една от най-мощните италиански морски републики, контролираща търговията в Тиренско море.

През ІХ в. това малко пристанище владее търговията с Ориента, което обяснява мароканското влияние и значимостта на Катедралата „Сан Андреа“ (Il Duomo).

Катедралата се намира в историческия център на едноименния площад и се извисява на върха на стръмна редица стъпала.

Катедралата “Сан Андреа”

Построена е през ІХ в. Внушителната фасада е украсена с византийска мозайка, интериорът е пример за италиански барок, а бронзовите врати от ХІ в. са изковани в Константинопол.

Друга забележителност е  Киостро дел Парадизо от ХІІІ в. Този приятен манастир е с галерия от сводове във византийски и марокански стил, което повлиява на голяма част от градската и крайбрежната архитектура.

Киостро дел Парадизо
Киостро дел Парадизо

Амалфи заема централно място в средновековната архитектура. Катедралата „Сан Андреа“, камбанарията и метоха на капучините са изключителни примери за средновековен архитектурен стил.

Интерес представлява и Музеят на хартията. В миналото жителите са се славели с производството на знаменития сорт хартия бамбаджина. Те възприели тази техника от арабите и започнали да произвеждат качествена хартия в промишлени колиечства. В музея местен майстор прави презентация на живо: от създаването на лист хартия до обработването му на няколко етапа.

Музей на хартията
Музей на хартията

Крайбрежието на Амалфи е включено в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons