Skip to main content

Крайбрежието на Амалфи – едно мечтано пътешествие

 

Отвесни стръмни скали, които се потапят в изумрудено синьо море и крайбрежни градчета, накацали като мъниста сред лимонови и маслинови горички. Това представлява 50-километровото, прорязано от остри завои крайбрежие на Амалфи, което се вие южно от Неапол.

Любимо място на знаменитостите

За крайбрежието са говорели с възторг Бокачо, Ибсен, Стайнбек, Вагнер и много други знаменитости. Тук има уютни заливи и морски пещери, а от всяко едно място гледката е възхитителна.

Древният Амалфи – могъщата морска република

Миниатюрният живописен курортен град Амалфи се намира в област Кампания на провинция Салерно и е скътан в дълбока клисура в полите на Монте Черето. Градът е изключително популярен сред туристите и е дал името на цялото Амалфийско крайбрежие. Древният Амалфи в миналото е бил една от най-мощните италиански морски републики, контролираща търговията в Тиренско море.

Мароканското влияние в Амалфи

През ІХ в. това малко пристанище владее търговията с Ориента, което обяснява мароканското влияние и значимостта на Катедралата „Сан Андреа“ (Il Duomo).

Катедралата се намира в историческия център на едноименния площад и се извисява на върха на стръмна редица стъпала.

Катедралата “Сан Андреа”

Построена е през ІХ в. Внушителната фасада е украсена с византийска мозайка, интериорът е пример за италиански барок, а бронзовите врати от ХІ в. са изковани в Константинопол.

Друга забележителност е  Киостро дел Парадизо от ХІІІ в. Този приятен манастир е с галерия от сводове във византийски и марокански стил, което повлиява на голяма част от градската и крайбрежната архитектура.

Киостро дел Парадизо
Киостро дел Парадизо

Средновековният архитектурен стил

Амалфи заема централно място в средновековната архитектура. Катедралата „Сан Андреа“, камбанарията и метоха на капучините са изключителни примери за средновековен архитектурен стил.

Впечатляващият музей на хартията

Интерес представлява и Музеят на хартията. В миналото жителите са се славели с производството на знаменития сорт хартия бамбаджина. Те възприели тази техника от арабите и започнали да произвеждат качествена хартия в промишлени количества. В музея местен майстор прави презентация на живо: от създаването на лист хартия до обработването му на няколко етапа.

Музей на хартията
Музей на хартията

Крайбрежието на Амалфи е включено в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Нека му се полюбуваме заедно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons