fbpx Skip to main content

Дървенград – бягство от ежедневието


Идеята за етно-селото хрумва на сръбския режисьор Емир Кустурица, докато снима филма „Животът е чудо“ на гара Голубич. Отсреща се намира хълмът Мечавник. Кустурица е толкова запленен от него, че решава да създаде място, в което човек да живее в магически свят.

Къщичките са около трийсетина, но завладяват с очарованието си. Има си площади и улички, които носят имената на известни личности – улица Иво Андрич, площад Никола Тесла, улица Брус Лий, улица Новак Джокович, площад Диего Марадона.

В центъра на селото се издига дървената църква „Св. Сава“.

В селцето има всичко – ресторант, сладкарница, работилница, книжарница, сувенирен магазин, кинозала и четири-звезден хотел. Хотелът разполага с басейн, спа-център, сауна, печка на дърва и парна баня.

Къщите всъщност са полусрутени влашки бараки, на по няколко века. Те се транспортират до хълма от цялата страна, след което ги реставрират и ги поставят на каменни основи.

В ресторанта и сладкарницата се предлагат само местни храни и напитки – ароматно кафе, домашна лимонада и прясно изпечени сладкиши.

А гледката е неописуема! Мястото е такова, че се вижда отвсякъде и от него може да се види всичко.

Тук Кустурица организира семинари за желаещите да се научат как се прави кино, правят се концерти, има ателиета за изработване на керамика и за рисуване. Самият той живее тук заедно със семейството си.

В селцето към края на януари редовно се провежда фестивалът Кюстендорф, който се посещава от световно известни звезди.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons