fbpx Skip to main content

Вълчитрънското съкровище гостува във Виена

На 6 март в Музея на историята на изкуството (Kunsthistorisches museum) във Виена бе открита изложбата „Първото злато. Ада тепе: най-старото златно съкровище в Европа“. Проектът е осъществен от Националния археологически институт и музей към БАН и Института за ориенталска и европейска археология към Австрийската академия на науките.

Изложбата проследява развитието на металургията през бронзовата епоха по българските земи и по-точно изработването на предмети от злато и бронз от втората половина на ІІІ хил. пр. Хр. до ХІІІ в. пр. Хр. Колекцията включва 333 находки, между които златни накити и съдове, бронзови сечива, оръжия и др.

Акцент в експозицията е комплектът находки от златодобивния рудник Ада тепе, който включва каменни сечива за добив и преработка на злато, характерни за епохата керамични съдове, предмети от бита и др.

Каменни сечива бронзова епоха

Присъстват още златни накити от ранната и средната бронзова епоха, сред които съкровището от Свищов, Дъбене, Изворово, Трояново и Овчарци.

Най-голямо впечатление безспорно прави уникалното Вълчитрънско златно съкровище, което е представено от 13 златни съда, изработени от масивно злато, с общо тегло 12 425 кг. Седемте диска и съдът в три части нямат аналог в древността и датират от VІІ-VІ в. пр. Хр.

Златни накити Свищов
Златни накити Свищов

Представени са още и златни накити от ранната и средната бронзова епоха, както и от по-късни времена като златна погребална маска от могила Светицата, златни накити от Свещари, а също и комплект накити от Рациария.

Погребална маска от могила Светицата
Погребална маска от могила Светицата

„Изложбата е първата по рода си, която осъществяваме извън България. Показваме на света развитието на културата и цивилизацията по нашите земи през бронзовата епоха. Ада тепе е единственият известен досега рудник от бронзовата епоха за добив на благородни метали в Европа“, коментира доц. Христо Попов, зам. директор на Националния археологически институт и музей при БАН.

Ада тепе

Най-старото златно съкровище в Европа ще гостува в престижния виенски музей в продължение на четири месеца – до 25 юни 2017 г., така че можете да я видите там, редом с “Вавилонската кула” на Питър Брьогел, мадоните на Тициан, Тинторето, Рафаело и Веронезе и инфантите на Веласкес.

През есента изложбата ще бъде представена и в Националния исторически музей в София с по-сериозен акцент върху бронзовата епоха.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons