Skip to main content

Италия – целогодишно сладоледено изкушение

Сладоледът – “храна на щастието”

Свеж, пухкав и лек, сладоледът е едно от най-големите удоволствия на лятото. За него говори още Хипократ, съветвайки да се яде замразен каймак, който подпомага доброто състояние на организма и духа. Днес учените поставят сладоледа редом до шоколада като „храна на щастието“, повдигайки настроението и намалявайки стреса.

Има най-различни противоречиви истории за произхода на сладоледа. Но докато Венеция и Париж се борят за честта на първооткриватели, неоспорим факт е, че Америка първа дава началото на масовото му производство през 1786 година.

Джелато – италианският сладоледен фаворит

Без никакво съмнение държавата, прочута с най-великолепния си сладолед е Италия. Наричат го джелато (Gelato) и е известен с плътната си кремообразна консистенция, наситен вкус и стотици разновидности.

В чест на сладоледа се организират празненства и панаири в цяла Италия, като най-известният е в Торино – „Gelato Marathon“.

Италианските „джелатерии“ работят целогодишно и кипят от живот денем и нощем. Според едно проучване, през лятото в Италия на глава от населението се падат средно по 3,5 сладоледа на седмица, което се равнява на 8-9 кг на година. Според един собственик на магазинче за сладолед в Милано и майстор на сладолед, в горещите почивни дни клиентите му надхвърлят хиляда.

Днес в Италия има стотици видове сладолед – с вкус на уасаби, фанта, кока-кола, къри, риба тон, дори месо. Най-предпочитаните, разбира се, си остават класическите вкусове, като шоколад, ванилия, плодове и сметана. Все пак, любителите на сладоледа обичат да експериментират.

Ценителите дори смятат, че по сладоледа може да се определи характера на човек. Хората, които обичат кисели и солени сладоледи, се отличават с повече енергичност и независимост, а почитателите на сладките вкусове се смятат за по-спокойни и сдържани в поведението си.

Ако се озовете в италианска „gelateria“, обичайно е хората да ви помогнат да намерите „своя вкус“ – защото те искрено вярват, че всеки човек си има своя сладолед и е важно да го открие.

Пътувайте с нас в Италия и открийте своя сладолед!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons