Skip to main content

Фонтанът в Женевското езеро

Фонтанът в Женевското езеро се вижда от целия град, когато пръска вода във въздуха, като може да се види дори от 10 км височина. 500 литра вода се изпръскват в секунда на надморска височина от 140 метра. Водата напуска дюзата със скорост от 200 км/ч., а във въздуха има средно 7 хил. литра вода.

Формата на водните скулптури е толкова причудлива и непредсказуема, че могат да се наблюдават с дни без повторение.

Цветовете варират от розови до сребристо сини.

През 2010 година, когато се провежда кампания против рака на гърдата, водният стълб е с ярко розов цвят.

Зараждането на фонтана се дължи на техническия прогрес – през втората половина на XIX век енергията за бурно развиващата се промишленост идвала основно от водата. През 1886 г. започва да се използва водата от езерото за градско водоснабдяване и промишлени нужди. Водата под налягане задвижвала мелници и машини, но нощно време и по празници тази вода под налягане е трябвало да бъде освободена. Устройството, което е връщало водата обратно в езерото, е и първият Женевски фонтан – висок „само“ 30 метра.

В чест на 600 годишнината на Конфедерацията, на 2 август 1891 г. фонтанът е преместен в близост до брега, добавено е осветление и височината на водния стълб достига 90 метра.

Конструкцията е оборудвана със специален разпръсквател, насищащ водата с въздух, затова водната струя има красив бял цвят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons