Skip to main content

Ле Каланк – фиордите на Юга

Прованс с дъх на лавандула

Усетите ли ухание на лавандула, аромат на вино, звън на цикади и слънце, което гали кожата, означава, че сте в чувствения юг на Франция – Прованс. Прованс изненадва с многообразието и очарованието си.

Заливите Ле Каланк – истинско произведение на изкуството

Може би не най-известното, но със сигурност едно от най-красивите средиземноморски крайбрежия в Прованс са заливите Ле Каланк между Марсилия и Касис. Едва през април 2012 г., това произведение на изкуството в бяло, турскосиньо и зелено, е обявено за национален парк – десетият във Франция.

Ле Каланк се състои от дълбоки и тесни заливи, оградени от назъбени варовикови скали.

Тези „южни фиорди“ са били издълбани във варовиковите скали от вливащите се в морето реки, като образуват безкрайно красиви крайбрежни оазиси.

Всеки каланк е различен – много от тях имат малки плажове в края, които са изпълнени с туристи, други пък дори си имат малки пристанища.

Достъпът до тях се осъществява по различен начин – по пешеходни пътеки или пък с лодки от Касис или друг близък град. Три от най-красивите каланки се намират в непосредствена близост до Касис. До тях може да се стигне с лодки от пристанището.

Многообразието на каланките е огромно. Около някои от тях има твърд варовиков камък, известен като „касис“. Този камък бил добиван още от древни времена и бил използван да се изградят кейовете на Александрия и Суецкия канал, а даже и на основата на Статуята на Свободата.

Ле Каланк – пещери и гмуркачи

Други са оградени от мек камък и са изпълнени с пещери, много от които под водата. С кристално синята си вода Ле Каланк са много известни с местата за гмуркане. Именно в този район, недалеч от Марсилия, е открита подводна пещера с доказателства за най-ранно човешко присъствие в Европа.

Приключения безкрай

За любителите на приключения тук се предлагат безброй забавления – предизвикателно скално катерене, ветроходство, гребане и пешеходни турове. През летните месеци поради високите температури  и липсата на прясна вода много от тях са затворени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons