Skip to main content

Домът на целомъдрените любовници в Помпей

Къщата на богатия хлебар

Под пепелта на Везувий, тази къща на богат хлебар с градина, мелница и впечатляваща, изобразяваща целувка фреска, отново отваря врати. Намира се на Улицата на изобилието, която е била много оживена в древния град. Според Франс Прес, цитирана от БТА, тук ще могат да се видят също вкаменените скелети на мулета, хванати в капан при изригването на вулкана през 1979 година.

Проектът за Помпей

Комплексът е с площ от 1500 кв.м и след краткото откриване предстоят поне четиригодишни реставрационни работи в рамките на проект на стойност няколко милиона евро за съхраняване на Помпей.

Красотата на Помпей

По думите на археоложката Алберта Мателоне  – „Комплексът представя едновременно красотата на Помпей и свързаните с града предизвикателства. Има археологическо наследство – къщи, фрески, както и следи от изригването и вулканични отлагания. Налице са също проблеми, свързани с реставрационните работи – покриви, насипи, съхраняване на фреските“.

Фреската – целувка

Фреската, изобразяваща целувка, краси една от стените в малка трапезария, където древните римляни са се излягали, за да похапнат сирене, мед и току-що изпечен във фурната хляб.

Точно срещу трапезарията се намира хлебарницата с едри камъни за мелене на зърно и фурната, от която вадели кръгли и плоски хлябове, продавани в съседното малко магазинче.

Мелницата се задвижвала от 6 мулета и магаре, които се редували едно след друго. Когато пепелта и лавата от Везувий засипали обора, те умрели.

Мателоне отбелязва, че според учени „животните  са умрели вследствие на задушаване, с изключение на едно от тях, което загинало при срутването на сградата“.

Помпей е най-посещаваната забележителност в Италия след Колизеума.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons