Skip to main content
spanish steps rome

Площад Испания и Испанските стълби – пътуване из древността

Между площад Испания и площад Тринита деи Монти (Trinita dei Monti), с едноименната катедрала там, се намират Испанските стълби.

Монументалните 138 стъпала са построени от френския дипломат Стефано Гефие (Stefano Gueffier), за да свързват испанското посолство, което все още се намира там, с църквата отгоре. Понастоящем на стъпалата има пазар за цветя. Мястото е любимо за туристите. Испанските стъпала се подновяват непрекъснато, като последното обновяване е направено през 1995 г.

Две нации са се борили за господство и собственост върху площад Испания (Piazza di Spagna), който има формата на пеперуда. Франция има повече превес в историята на Рим и нейни са стълбите, както и Катедралата Тринита деи Монти. Испания от своя страна е сътворила Испанския палат в срещуположния ъгъл на площада. От 1620 г. насам много испански войници постепенно са се заселили в Рим. Преди два века броят на запазилите испанско поданство в града е бил 14 хиляди души.

На площад Испания се намира и фонтанът Баркача (Barcaccia) – „Грозната лодка“. Фонтанът е един от многобройните водни атракционни съоръжения в Рим, проектирани от ренесансовия архитект Джовани Лоренцо Бернини. Според легендата папа Урбан VІІІ поставя фонтана тук, след като е бил впечатлен от лодка, довлечена от придошлите води на река Тибър. Фонтанът е във формата на наполовина потънал кораб и от него може да си налеете питейна вода от древен римски акведукт.

Прочутите в цял свят Испански стълби в стил барок, любими на много кинаджии, меломани и дизайнери, са построени в началото на ХVІІІ в. от Скалинати и са признати за най-красивите в Европа.

В миналото, на това знаменито стълбище са възлагали надежди хиляди римлянки и момичета, пристигащи във Вечния град, мечтаейки да станат музи на великия художник.

Историческите обстоятелства са се стекли така, че тази част на Рим през ХVІІ-ХVІІІ се намирала в покрайнините на града, където се струпвала голяма част от обичайно пристигащите поклонници, представители на творческата интелигенция, научни изследователи и аристократи от цял свят. Вследствие на това започнало масово строителство по периметъра на площада и така се появили множество кафенета, магазини и гостилници в бароков стил, характерни за онези времена.

Тук са отсядали и живели такива личности като Стендал, Андерсен, Гьоте, Вагнер. На това място днес се намира и най-известното местно кафе „Греко“, чиято история е над 200-годишна.

Площадът и Стълбите са любимото място за срещи на младежи и влюбени двойки. Пъстроцветната и шумна тълпа, която е по стъпалата денем и нощем, определено затруднява изкачването до църквата.

Именно тук обаче се усещат най-много непреходните неща, най-важното от които е любовта!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons