Skip to main content

Метеора – неземното чудо между небето и земята

Каменните блокове, “висящи във въздуха”

Един от най-големите и важни източно-православни манастирски комплекси се намира в Централна Гърция. Високите до 300 м каменни блокове (около 60 на брой) са изградени от плътно споени обли речни камъни с всевъзможни размери. В превод думата метеор означава „висящ във въздуха“.

От скални пещери до манастири

Метеора възниква през ХІ век когато скалните пещери са заселени от християнски отшелници. По време на османското нашествие през ХІV век, гръцките монаси построяват манастири, до които се достига по въжени мостове, подвижни стълби и стъпала, вдълбани в камъка. През ХVІ век, по времето на управлението на турския султан Сюлейман Великолепни, животът на Метеора достига най-големия си разцвет. Двайсет и четирите манастира са изпълнени с монаси, а иконописци от критската школа украсяват храмовете с фрески и икони.

Големия Метеор и Малкия Метеор

Днес Метеора включва девет запазени манастира, шест от които са действащи. Безспорен интерес представляват Големия метеор и Малкия метеор (Св. Варлаам), където потокът от туристи не стихва. Трапезарията на Св. Варлаам е превърната в музей. Тук могат да се видят много предмети от всекидневния бит на монасите през вековете.

За разлика от тях на Св. Варвара и Св.Троица е далеч по-спокойно, тъй като са по-трудно достъпни.

The Monastery of the Holy Trinity (1475), Meteora, Greece
Манастирът “Св. Троица”

В подножието на Св. Троица се вижда Каламбака. Живописното градче е типично туристическо място – с квартири, хотели, заведения и къмпинги. Най-голямата забележителност е църквата „Успение Богородично“ от ХІ век.

Каламбака
Каламбака

Стенописите датират от ХІІ-ХVІ в. Най-ценните икони от храма се съхраняват в „Св. Варлаам“.

Манастир "Свети Варлаам"
Манастир “Свети Варлаам”

Пътувайте с нас до Метеора, който предлага не само величествена природна красота, а и истинско духовно пречистване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons