fbpx Skip to main content

Дизайнерската магия на Стокхолм

Скандинавците са прочути с гениалността си по отношение на дизайна. Ако искате нещо практично, красиво и типично шведско, независимо дали сте традиционалисти или по-екстравагантни, Стокхолм е мястото, което ще ви допадне.

Павираната улица близо до Буковски, най-популярната аукционна къща, e оградена от елегантни антиквариати, Nutida Svenskt Silver (www.nutida.nu), които излагат на витрините си съвременно шведско сребро, както от начинаещи, така и от утвърдени дизайнери. Изделията варират от лъскаво-изтънчени до грубовато непретенциозни. Можете да се сдобиете с доста необичайни неща като сребърната пиличка за нокти на Нисбел Нилс и стойка, на която да се окачва.

Caroline Lindholm
Антиквариат Nutida

На  близката Strandvagen се намират два магазина за интериорен дизайн. Svenskt Tenn (www.svenskttenn.se) е световноизвестен като най-елегантният магазин за интериор, популярен с колекцията си от цветни мебели и пищни платове, дело на австриеца Йозеф Франк.

Магазин Svenskt Tenn
Магазин Svenskt Tenn

За произведенията на изкуството с по-отчетлив шведски привкус посетете Malmstenbutiken (www.malmsten.se).

Един от Титаните на шведския дизайн е Карл Малмстен, който умира през 1972 г. Мебелите му са повлияни от традиционните провинциални занаяти, но се вписват абсолютно в модерната среда. Прочутият му фотьойл jatteppaddan (означава гигантска жаба, подходящо име за доста пухкавия му вид) струва 2800 паунда.

Фотьол jattepaddan
Фотьол jattepaddan

Зашеметяващият шкаф Клифтън е истински шедьовър на дърворезбарското изкуство. Изработен е от кубински махагон с превъзходни инкрустации и с подобаваща цена – 27 500 паунда. Зад ъгъла се намира Сибилегатан (Sibyllegatan) – може би най-дизайнерската улица в града с куп магазини, в които се нуждаете от пълен самоконтрол, за да не източите тотално кредитната си карта.

Улица Сибилегатан
Улица Сибилегатан

През 1919 г. дамата с еуфоричното име Marta Maas-Fjetterstrom (www.mmf.se) основава компания, която произвежда най-хубавите шведски черги. Повечето от тях са изработени по нейни скици от 1920-1930 г. Цените на съвременните ръчно тъкани черги в Южна Швеция варират от 1 400 до 14 000 паунда на квадратен метър, но се предлагат и други, които са на половин от тази цена.

Има и изумителни модерни черги, които се основават на звуковите вълни (предизвикани от движенията на пъстървата, което е малко вероятно), сътворени от нажежения до бяло дизайнерски екип Claesson Koivisto Rune.

Tind-Prefab-Houses-by-Claesson-Koivisto-Rune-14
Модерната черга на Claesson Koivisto Rune

Същото трио проектира и мебелите на Asplund (www.asplund.org), който се намира по-нагоре по улицата. Освен супер модерните мебели и черги в Asplund могат да се  намерят произведения на съвременни дизайнери, а също и шест месингови стойки за сумата от 65 паунда от Skultuna, компания основана през 1607 г.

Asplund
Asplund

В коренно противоположния край на дизайнерския спектър е Design Torget (www.designtorget.se). Тук има изделия на новоизлюпени дизайнери, както и на класици. Цените са поносими, всичко е цветно и закачливо (например чаша за чай, която наподобява жълта подводница).

Design Torget
Design Torget

Магазинът е особено подходящ за деца, но могат да се намерят и безценни вещи като например Стринг (шведските стелажи) с орехов цвят с цена 150 паунда.

„Според мен скандинавците се наслаждават на дизайна, а това се дължи на дългите зими и тежките условия. Наградата е да създаваш красиви и функционални предмети за дома, които да направят живота ви по-добър
– Джърк Малмстен, внук на Карл Малмстен

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons