fbpx Skip to main content

Монако се разширява – навлиза в Средиземно море

Княжество Монако е конституционна монархия и град-държава в Западна Европа, разположена между Франция и Средиземно море и втората най-малка страна в света след Ватикана.

Monaco---Overview---Aerial-xlarge

Най-гъсто населената държава на земята

С населението си от 32 000 души, които живеят на площ от около 2 кв. км и брегова ивица – 4 км, това е най-гъсто населената държава на земята. Столицата е Монако, а най-големият град Монте Карло. Начело на държавата стои княз Албер ІІ.

Монте Карло
Монте Карло

По данни на управлението по туризъм ръстът на туристическия поток в княжеството през 2016 г. се е увеличил с 4 000 и е бил 890 000 туристи.

В Монако на практика вече няма свободни терени, старите сгради се разрушават, за да се строят по-високи като небостъргача „Одеон“, който се издига на 170 метра височина и има 49 етажа.

Небосктъргач "Одеон"
Небосктъргач “Одеон”

Навлизане в Средиземно море

Княжеството планира да увеличи територията си с 6 хектара, „открадвайки ги“ от Средиземно море. Според Гийом Роз, председател на управлението по туризъм, ще бъде реализиран проект по пресушаване на крайбрежната зона, която се явява около 3 % от общата площ на княжеството. По думите на Роз на допълнителната територия ще бъдат построени нови луксозни апартаменти и градина, която ще промени облика на Монте Карло при изглед от морето.

monaco-xlarge (1)

Предвижда се краят на строителството да завърши до 2025 година. В новия еко квартал ще има жилищни сгради, офиси, вътрешно пристанище, парк и крайбрежна улица. Приоритет ще бъде даден на пешеходните зони и обществени места, а за превозните средства ще бъдат наложени специални изисквания за околната среда.

monaco3_1

Задачата на малката държава, обявила търг за проекта, никак не е лесна. Първият етап предвижда изграждането на огромна подводна плоча на дълбочина от 20 метра на стойност 1 милиард евро, която би трябвало да бъде извършена изцяло през 2024 г.

Княжеският дворец на Монако обяви, че е наета френска компания, която да изследва и осъществи разширението. Всички планове и изследвания на новия квартал ще отнемат близо година и половина.

Monaco-beach-view-1024x680

Княз Албер ІІ заявява следното: „Ще обръщам изключително голямо внимание проектът да спазва нормите за опазване на околната среда, както по време на изграждането, така и при ползването на новосъздадените площи“.

Принц Албер ІІ
Княз Албер ІІ

В края на 2008 г. властите се отказаха от плановете си за разширяване с 12 хектара заради протести на еколози.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons