fbpx Skip to main content

Рим в синьо – романтиката под заплаха

Осветлението в Рим се променя, за да се направи италианската столица по-рентабилна и щадяща околната среда. С инвестиция от около 50 млн. евро в улично енергоспестяващо LED осветление в рамките на десет години ще се спестят 260 млн. евро. От гледна точка на екологията, въглеродният диоксид в рамките на десет години ще намалее с 350 000 тона.

Базилика "Санта Мария Маджоре"
Базилика “Санта Мария Маджоре”

Само за един ден кметството оборудва хиляди лампи с модерните LED крушки.

Катедрала "Св. Петър"
Катедрала “Св. Петър”

LED осветлението  – “ЗА” и “ПРОТИВ”

Някои жители на Вечния град обаче са недоволни от промяната. Според тях новото осветление е силно, синкаво и романтичните улички в Стария град приличат повече на болнични коридори. Други пък са доволни. Те смятат, че е много по-светло, а и се пести електроенергия.

Площад "Св. Петър"
Площад “Св. Петър”

Икономия на ток и безопасни улици

Според кметството инвестицията ще се изплати до две години от икономии на ток, а яркото осветление ще направи улиците по-безопасни. От електрическата компания споделиха, че подмяната на уличните лампи няма да засегне античните забележителности, тъй като тяхното осветление е специализирано. От градската управа припомнят също така, че негативни настроения е имало у римляните и през 80-те години когато са монтирали жълтеникавите крушки.

Систинската капела
Сикстинската капела

Проектът обаче не е приключил и предстои още работа. На някои от централните площади и улици, едната половина е обляна в златисто меко осветление, а другата половина свети с новата, ярка LED светлина.

27rome-social-facebookJumbo

Романтиката под заплаха?

Романтиката на Рим е под заплаха, алармира една част от местното население, а други възторжено приветстват идеята с усмивка.

Замък "Сант Анджело"
Замъкът “Сан Анджело”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons