fbpx Skip to main content

Санта Маргерита Лигуре – духът на Лигурия

Санта Маргерита Лигуре, която се намира в северозападна Италия, област Лигурия, често е пренебрегвана за сметка на Портофино.

Римски находки и пиратски набези

Всъщност историята на града датира още от римско време, за което свидетелстват множество археологически находки. През Средновековието градът е постоянно обсаждан от пиратите – сарацини от Северна Африка.

През ХVІ-ХVІІ век заможните жители строели пищни летни имоти по крайбрежието.

Санта Маргерита Лигуре
Санта Маргерита Лигуре

Благодарение на британците, в края на ХІХ и началото на ХХ век Санта Маргерита Лигуре се превръща в туристическа дестинация. Свидетелство за това са няколко чудесни хотели в стил Ар нуво, както и английската градина на Вила Дурацо, извисяваща се над залива на хълма Сан Джакомо.

Вила Дурацо
Вила Дурацо

В нея се съхраняват мебели, декорации, колекция от картини от ХVІІ век, както и параклис на семейството. От май до септември, всеки петък вилата е домакин на концерти с класическа музика.

Durazzo inside

Районът около вилата е превърнат в парк. Английската градина имитира типичните английски виещи се гори с малка овощна градина с цитрусови плодове, алеи и фонтани.

Английска градина
Английската градина

Има и кафене, от което се открива прекрасна гледка към морето.

Тераса
Терасата на кафенето

Забележителният средновековен замък

Безспорна забележителност е замъкът в Санта Маргерите Лигуре, построен през 1550 г. когато областта е била под контрола на Генуа като защита срещу увеличаващите се пиратски нападения. Той е завършен за рекорден срок от шест месеца. Днес мястото е отворено за посетители само когато има изложби или се провеждат граждански церемонии.

Замъкът
Замъкът

Статуята на Дева Мария

Впечатляваща е бароковата енорийска базилика „Санта Мария д’Антиохия“ с фасада от ХVІІІ в. и интериор от ХVІІ в. В скиния над главния олтар и до днес се пази донесената от моряк статуя на Дева Мария, държаща роза в ръка.

Базилика "Санта Мария д'Антиохия"
Базиликата “Санта Мария д’Антиохия”

Пред църквата се намира оживеният площад Капрера, изпълнен с художници и търговци, които продават стоката си.

Площад Капрера
Площад Капрера

Малката църква, известна като Ораторията на Св. Еразъм, е посветена на Св. Еразъм, епископ и мъченик от ІV век, покровител на рибарите и моряците. Параклисът е издигнат на скала в подножието на хълма Сан Джакомо.

Ораторията на Св. Еразъм
Ораторията на Св. Еразъм

Градчето има широка и живописна крайбрежна улица, която се слави както с красивите си палми, така и с тълпите местни жители и туристи.

Крайбрежна улица
Крайбрежна улица

В малка градинка се намира статуята на Христофор Колумб.

Статуя Христофор Колумб
Статуя на Христофор Колумб

Старите градски улици, особено тези около църквата на града и най-вече Виа Палестро, са изпълнени с магазини и заведения за хранене.

Виа Палестро
Виа Палестро

Санта Маргерита Лигуре е известна с рибния пазар, където се предлага местен октопод, големи ароматни скариди, аншоа, както и други видове риба.

Рибен пазар
Рибен пазар

Курортният град предлага под наем лодки и каяк, както и услуги за гмуркане, с които може да разгледате някои от подводните местни светилища.

kayak

Макар и по-малко известен, Санта Маргерита Лигуре определено има какво да ви предложи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons