fbpx Skip to main content

Исландия – повелителката на водопадите

Исландия е дом на най-вълнуващите европейски водопади. Исландските реки са къси и много мощни, захранвани от ледници.

Водопадът Гълфос („Златният водопад“ ) е най-известният водопад в Исландия и един от най-големите в Европа. Намира се в югозападната част на страната. Заедно с долината Хаукадалур  и Национален парк Тингветлир, Гълфос е задължителен обект от най-важната исландска атракция – т.нар. „Златен кръг“. Привечер изглежда като обсипан със злато. Намира се на река Хвита.

Gulfoss_edit

Водопадът Скогафос („Горският водопад“) е един от най-големите, красиви и популярни водопади на острова, с ширина 25 метра и височина 60 метра. Той се намира в Южна Исландия, недалеч от градчето Скогар, известно с изключително интересния си регионален музей. В слънчеви дни водопадът често ни разкрива прочутата си двойна дъга. Намира се на река Скога.

skogafoss_edit

Водопадът Селяландсфос е водопад в Южна Исландия, намиращ се на река Селяландс, родена от ледника Ейяфятлайокутл, където е и известният едноименен вулкан, спрял въздушното движение през 2010 г. Интересен факт е, че зад водопада може да се мине.

seljalandsfoss1_edit

Водопадът Детифос е най-мощният в Европа. Намира се в Национален парк Ватнайокул, Североизточна Исландия, на река Йокулса. Широк е около 100 метра, височина – 44 метра. Всяка секунда около 500 м3 с рев падат в бездната.

Готови ли сте да се измокрим?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons