Skip to main content
noto_italy

Ното – бароковото чудо на Сицилия

Разположеното в югоизточната част на Сицилия градче Ното е известно с бароковата си архитектура. Дворците, църквите и дори обикновените къщи удивляват с изящната си красота.

Опостушително земетресение

През 1693 г. силно земетресение разрушава старинния град почти изцяло. Жителите му решават да издигнат селището си наново и то само на няколко километра от първоначалното му местоположение. Новото сроителство се отличава с функционалност и архитектурна хармония.

Ното
Ното

Условно Ното се дели на две части – старинният град с уникалните барокови постройки и по-модерната част. Отвисоко улиците на града изглеждат като гъста мрежа. Именно поради бароковата си архитектура, през 2002 г. градът е включен в списъка на световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

matt-hranek-noto-1

Главната улица “Корсо Виторио Емануеле” започва от внушителната Порта Реале, минава покрай църквата Чиеза ди Сан Франческо, до която се стига по високи стълби, и завършва на централния площад на града.

Улица Виторио Емануеле
Улица Виторио Емануеле

Порта Реале е изградена през 1838 г. в стила на римските арки в чест на посещението на Фердинанд ІІ.

Порта Реале
Порта Реале

Повечето значителни сгради са концентрирани около централния площад – „Пиаца Манучипио“.

Тук се намира катедралата „Сан Николо да Мира“, която е реставрирана след последното силно земетресение.

Катедрала „Сан Николо да Мира“
Катедрала „Сан Николо да Мира“

В близост до нея са Палацо Алфино и Палацо Виладората.

Палацо Виладората
Палацо Виладората

Главната катедрала на града – Дуомо, е строена от 1693 до 1770 година. Тя гледа директно към красивия Палацо Дучезио (Palazzo Ducezio), в който се помещава общината.

Катедрала Дуомо
Катедрала Дуомо

Едни от най-прекрасните сгради в града се намират на улица Николачи (Via Nicolaci).

Улица Николачи
Улица Николачи

Сред тях се откроява дворецът-шедьовър, Палацо Николачи (Palazzo Nicolaci), от балконите на който бузести зверове и херувими гледат надолу към улицата. Оттук се открива и красива гледка към Ното.

Палацо Николачи
Палацо Николачи

Важна част от културата на древния град заемат едно от най-известните сицилиански вина, които се произвеждат в района на Неро ДАвола, както и празникът Инфиората.

Неро Д'Авола
Неро Д’Авола

Инфиората – феерия от цветове

Инфиората се провежда всяка година през третия уикенд на май. В продължение на два дни Via Nicolaci се изпълва с местни и чуждестранни художници, които създават пъстроцветна мозайка от цветя, отгледани специално за празника.

Инфиората
Инфиората

Пътувайте с нас до слънчева Сицилия!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons