fbpx Skip to main content

География на Исландия

Исландия е остров в Атлантическия океан, намиращ се до Полярния кръг, между Гренландия и Норвегия. Площта на острова на 103 000 кв. км и е приблизително със същия размер като Унгария, Португалия и България. Исландия е най-големият остров в света, възникнал от вулканична дейност, втори по големина остров в Европа след Великобритания и 18-ти по големина остров в света. Бреговата му линия е 4,970 км.

Исландия_5

Исландия е една от най-младите земи на планетата и дом на някои от най-активните вулкани в света. Островът дължи съществуването си на голяма вулканична пукнатина в Средноатлантическия хребет, където евразийската и американската плоча се срещнат. Заради движението на плочите Исландия „пораства“ с около 5 см всяка година.

Исландия_6

Най-високият връх на Исландия е Хванадалснюкюр, с височина 2 119 метра. Над 11 процента от страната е покрита с ледници, включително ледника Ватнайокутл, най-големия в Европа. Неговата земна маса се състои от ледници (12 000 кв. км), лава (11 000 кв. км), пясък (4000 кв. км), вода (3000 кв. км) и пасища (1,000 кв. км).

Исландия_7

Исландия е най-рядко населената страна в Европа. Почти 80% от страната е необитаема, а голяма част от релефа се състои от плата, планински върхове и плодородни низини. Има много дълги, дълбоки фиорди и ледници. Нейният пейзаж се характеризира с водопади, гейзери, вулкани, черни пясъчни плажове и неземно красиви полета от застинала лава.

Исландия_8

Исландия има много мек климат за географското си положение, повлиян от топлото океанско течение Гълфстрийм. Средната температура през лятото в столицата Рейкявик е 10.6 C ° през юли. Средната зимна температура в Рейкявик е около 0 ° C.  Времето може да бъде много непредвидимо и често се променя за миг.

Исландия_9

Исландците се шегуват, че ако времето не ви хареса, изчакайте 10-15 минути – то със сигурност ще се промени.

Исландия_10

Исландия_11

Исландия_12

Исландия_13

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons