fbpx Skip to main content
iceland-blue-lagoon-feat

Скандинавски дневници: Синята лагуна в Исландия

Пренасяме ви на едно вълшебно място в Исландия – Синята лагуна. Нашето предложение за екскурзия до тази приказна страна ще ви отведе там – очакваме ви, за да споделим преживяването, наречено Исландия, заедно! Потопете се в разказа ни и стягайте багажа!

Август е. Лятото на нашата Исландия завършва. Лято в най-невероятната скандинавска страна: огнедишащи вулкани, китове, разломи, най-мощните и най-големи водопади в Европа, най-миролюбивият народ, най-многото писатели, най-северната столица в света – Рейкявик, най-дружелюбните жени, най-веселата полиция, най-скъпият алкохол, най-странната храна…

Геотермалната електростанция „Свартсенги“
Геотермалната електростанция „Свартсенги“

Предстои ни полет към България и преди да напуснем извънземната Исландия, спазваме традицията да се отбием в един от най-оригиналните спа-комплекси в света – Синята лагуна (исл. Bláa Lónið). И степенуването в превъзходна степен с „най-“ не е пресилено. Защото, когато исландецът реши да направи нещо, той го прави по най-добрия начин. Ще обуздае стихиите от недрата на земята, ще ги вкара в геотермалната електростанция „Свартсенги“ (бълг. „Черната поляна“), ще произведе електричество, после ще вкара парата и топлата вода в домовете на 21 000 домакинства на близкия полуостров Рейкянес и накрая ще напълни близкото лавово поле с 9 млн литра вода.

Синята лагуна - 1
Синята лагуна – 1

 

Синята лагуна - 2
Синята лагуна – 2

Синята лагуна се намира на 47 км от столицата Рейкявик и на 27 км от Международното летище в Кефлавик. Водата в нея идва от дълбочина 2 км и представлява смес от солена и сладка вода, съчетана под огромното налягане, въртящо турбините на електростанцията. По пътя си към повърхността водата обогатява състава си със силикати и минерали. Характерният синьо-зелен цвят се дължи на специфичните водорасли в лагуната.

Особено популярни са маските със силикатната смес – всеки гребва от дървените ведра и я нанася по лицето си.

Синята лагуна - 3
Синята лагуна – 3

Интересни факти за Синята лагуна:

  • Температурата на водата е между 37-40 ° C
  • Водата е самоочистваща се – подновява се на всеки 40 часа
  • Средната дълбочина  0.8-1.2 метра, в най-дълбоката си точка е 1,6 метра
  • Има собствена козметична линия
  • Бар, заплащането в който става посредством специална магнитна гривна, която отключва и гардеробите за съхранение на багаж
  • Всяка година се посещава от около 400 000 човека

Елате с нас на Синята лагуна – няма да съжалявате!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons