fbpx Skip to main content

Голямата Америка – скритият Гранд Каньон в Чехия

Всички хора са чували и виждали невероятни снимки за величествения природен феномен в САЩ – Гранд Каньон. Малцина обаче подозират за съществуването на един друг каньон и то в сърцето на Европа.

Чешкият Гранд Каньон

Чешкият Гранд Каньон или просто Голямата Америка, противно на очакванията, не е дело на естествени природни процеси, а на човешка дейност.

Голямата Америка (Velka Amerika) е изоставена кариера за варовик, която се намира недалеч от село Морина, в среднобохемския край на Чехия и само на няколко километра от Прага. Чехите често наричат варовиковата кариера Големия каньон, тъй като наподобява на Гранд Каньон в Аризона.

В края на ХІХ век в този район започнала активна дейност в района в отговор на голямото търсене на варовик. По онова време камъкът се използвал предимно в индустрията – за добиването на захар от захарно цвекло, а в доменните пещи за производство на желязо и стъкло.

След края на Първата световна война, с увеличаването на минната дейност, кариерите в Морина ставали все по-дълбоки и все по-дълги. В резултат дължината на Голямата Америка достигнала 800 метра дължина и 100 метра дълбочина.

През 1963 г. работата в кариерата била прекратена и дъждовната вода постепенно започнала да се натрупва и накрая образувала езеро на дъното.

Макар и изкуствено създаден, чешкият Гранд Каньон е не по-малко красив и впечатляващ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons