fbpx Skip to main content

Църквата “Св. Спиридон” – светиня в сърцето на Корфу

Корфу – вторият по големина гръцки остров в Йонийско море

Главният град Корфу на гръцки се нарича Керкира, на името на речната нимфа от митологията. Според легендата Посейдон се влюбил в нимфата Керкира и я отвлякъл на необитаем остров, който нарекъл в нейна чест.

Градът Корфу е един от най-красивите в Гърция. Старият град е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Църквата “Св. Спиридон” – светиня в сърцето на Корфу

Тук се намира църквата “Св. Спиридон”. На острова изключително много почитат този светец и имат четири празника в годината в негова чест. Св. Спиридон се е борел за утвърждаване на православието и за закрила на християните. Той не е допуснал католическо присъствие в храма въпреки четиривековното владичеството на венецианците. Православната традиция го почита като лечител наравно със Свети Пантелеймон.

Еднокорабната базилика, украсена във венециански стил, е построена през 1580 г. Камбанарията на църквата е най-високата постройка в града. На върха има червен купол и часовник.

Св. Спиридон

Сребърният саркофаг на Св. Спиридон

Пред входа на “Св. Спиридон” е поставено мозаечно изображение на светеца. Във вътрешността на храма таванът е изографисан със сцени от житието на светеца и е украсен с красиви златни орнаменти. Иконостасът е мраморен и от едната му страна е разположен сребърният саркофаг с мощите на Св. Спиридон. Над саркофага са закачени златни кандила в знак на благодарност към застъпника на православието.

С молитви вярващите целуват нозете и стъклото, закриващо свещената глава. Краката на светеца са с тъмночервени везани пантофи. Пантофите са сменят веднъж годишно, защото се оказва, че (!) се изтъркват и износват отдолу, сякаш светецът наистина ходи с тях.

пантофи

Обяснението, което дават свещениците е, че Св. Спиридон не спира да ходи по света и да помага на нуждаещите се и на тези, които го призовават за помощ.

Ако искате да се насладите на великолепни гледки, стягайте багажа и тръгвайте с нас към Корфу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons