fbpx Skip to main content

Болоня – La Dotta, La Rossa, La Grassa

Приказката, наречена Болоня

Болоня се намира в долината на р. По, близо до Апенините, между реките Рено и
Савена. Градът е основан от етруските, а впоследствие става римска колония и носи името Бонония.

Историческият център Болоня

Днес Болоня е исторически център, вторият по големина след Венеция, с голямо разнообразие от важни средновековни, ренесансови и барокови паметници. Едно от най-живописните местенца, които можете да видите в Италия – вижте предложенията ни за автобусни екскурзии, които могат да ви отведат до това вълшебно място.

Bologna-SanPetronioPiazzaMaggiore1

Болонският университет – най-старият в Европа

Изключителен интерес представлява Болонският университет, който е основан през 1088 г. и е най-старият университет в Европа. Тук са учили Данте, Петрарка, Томас Бекет, Еразмус и Николай Коперник. Той бързо придобива такава популярност, че потокът от студенти, предизвиква криза с настаняването.

Болонски университет
Болонски университет

За да увеличат жилищната площ, собствениците на имоти започват да изграждат горни етажи, издадени над улиците и подпрени върху колони.

Аркада
Аркади

Болоня – градът на аркадите

И така, Болоня се превръща в град на аркадите, които с дължината си от около 40 км опасват улиците в историческия център, един от най-запазените в цяла Италия. По такъв начин пешеходците получават лесен достъп до магазини, ресторанти, барове и кафенета и в същото време ги отделя от автомобилите и ги предпазва от дъждовете и летните жеги. Аркадите или т.нар „портичи“ трябвало да са толкова високи, за да може човек да премине под тях на кон, а блокирането на отворите им е незаконно.

arcade

Мадоната от Сан Лука

Най-дългата от всички аркади се простира на цели 3.5 км, има 666 колони и води до светилището на Мадоната от Сан Лука.

Светилище на Мадоната от Сан Лука
Светилище на Мадоната от Сан Лука

Емблематичните кули Гаризенда и Азинели

Символ на града са двете кули Гаризенда и Азинели. Строени са в началото на ХІІ век когато имало практика всяка известна фамилия да строи кули. Някога те били повече от 100, а сега са останали около 20.

Кули Гаризенда и Азинели
Кули Гаризенда и Азинели

Кулата Азинели е висока 97 метра е отворена за посетители. Леко е наклонена и до върха водят 498 тесни, стръмни, дървени стъпала.

Кула Азинели
Кула Азинели

Усилието си заслужава – гледката, която се открива, е прекрасна.

От кула Азинели
Гледката от кула Азинели

Старата градска порта Галиера

Главната търговска улица е Via Indipendenza (ул. Независимост), в самото начало на която се намира една от старите градски порти – Порта Галиера.

Порта Галиера
Порта Галиера

Тук е издигната и статуята на Джузепе Гарибалди на кон.

Статуя Джузепе Гарибалди
Статуя Джузепе Гарибалди

Базиликата “Сан Петронио”

На централния площад „Пиаца Маджоре“ се намира базиликата „Сан Петронио“ (Basilica di San Petronio), която е една от най-големите църкви в Европа. Дължината й е 132 м, арките са високи 45 м, а фасадата – 51 м и може да побере 28 000 души. Тук се съхраняват мощите на Сан Петронио, покровител на града, както и най-дългият слънчев часовник в света.

Базилика "Сан Петронио"
Базилика “Сан Петронио”

Фонтанът на Нептун се намира естествено на Piazza Nettuno (площад Нептун). Бронзовата статуя с височината си от 3.2 метра често е наричана „Гиганта“.

Фонтанът на Нептун
Фонтанът на Нептун

La Dotta, La Rossa, La Grassa (Образованата, Червената и Тлъстата) – това са все имена, които показват различните лица на този пленителен град.

bologna

„Образованата“ се отнася до Болонския университет, „Червената“ – вероятно до преобладаващите цветове на сградите или пък до традиционната лява политика, а що се отнася до „Тлъстата“, това е намек за изключителната репутация на местната кухня.

Родината на пармезана, прошутото и балсамовия оцет

Не е тайна, че италианците издигат храната на пиедестал. Болоня е столицата на областта Емилия Романа, регион известен като родината на пармезана, прошутото и балсамовия оцет. Висококачествените местни продукти се гордеят с отлично реноме на пазара вече над 2000 години.

Gourmet walk (6) proshuto

Куадрилатеро – гастрономическият рай

Център на гастрономическите изненади е Куадрилатеро („Четириъгълника“). Този лабиринт от тесни улички и семейни магазини го превръщат в най-стария и най-изкушаващия квартал.

Куадрилатеро
Куадрилатеро

Тук е царството на болонезките специалитети – макаронените изделия, наденица мортадела, пълнените с месо тортелини, популярното рагу ала болонезе, всякакви меса, салати и всичко това полято с бяло вино Пиньолето и червено Ламбурско.

quadrilatero-bologna-1

Един чудесен завършек на изпълнения с впечатления и емоции ден.

Подарете си и вие преживяването, наречено Болоня – нашите автобусни екскурзии ще ви отведат до вълшебната Болоня и други прекрасни италиански градчета!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons