fbpx Skip to main content
taj-mahal

Тадж Махал – вечен храм на любовта

Индия – древната съвременна държава

Индия е една от най-древните съвременни държави и седма по големина в света. Населението й е над 1 млрд. души и е разделено на 2000 етнически групи, които говорят на над 200 различни езика. Това е страна с невероятно разнообразие от култури, пейзажи, исторически паметници и места, които определено си заслужава да се посетят – позволете ни да ви отведем там. Предлагаме страхотна екскурзия до Индия.

Street scene, Calcutta, India, 1996

Една от емблемите е Тадж Махал, храмът-мавзолей,  който се намира в град Агра, на брега на река Ямуна.

Тадж Махал
Тадж Махал

“Повелителят на света” – Шах Джахан

Тадж Махал е построен по поръчка на император Шах Джахан („Повелителят на света“) приблизително в периода 1630-1652 г. в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал („Избраницата на двореца“). След смъртта й, съкрушеният от мъка император обявява двугодишен траур в страната и решава да построи мавзолей, който да символизира приказната красота на любимата му съпруга. Храмът е издигнат  в тогавашната столица Агра на мястото на гроба на Мумтаз, където по-късно е погребан и самият Шах Джахан.

Шах Джахан и Мумтаз Махал
Шах Джахан и Мумтаз Махал

Тадж Махал е построен върху платформа с пет купола, извисяващи се на 74 метра височина и четири минарета в ъглите, които са леко наклонени навън, за да не повредят гробницата в случай на разрушение. За строителството са наети над 20 хиляди майстори от всички краища на империята, а също от Централна Азия, Персия и Близкия Изток.

taj-mahal

Несравнимият Тадж Махал

Със своите пресичащи се четири ъгли, Тадж Махал представлява несравним осмоъгълник, чиято архитектура е вдъхновена от симетрията на елементите. От лявата страна на гробницата е разположена джамия от червен пясъчник, а от дясната страна – нейно точно копие. Единственото нарушение на симетрията е гробницата на Шах Джахан, която е изградена по-късно, след неговата смърт.

Тадж Махал и джамиите
Тадж Махал и джамиите

Стените на сградата са от полиран, полупрозрачен мрамор с инкрустации от скъпоценни камъни.

Мраморът има интересна особеност – при ярка дневна светлина, той изглежда бял,

_Taj_Mahal_day light

рано сутрин – става бледо розов,

taj-mahal-agra early morning

на залез – златист,

taj-mahal-sunset-wallpaper-2

а на лунна светлина – сребрист.

шьт пддх всжгш

Според запознати тези промени отразяват различните настроения на жената.

По първоначален замисъл, на другия бряг на реката е трябвало да бъде построена сграда-близнак, изградена от черен мрамор, но тя така и не е била достроена. Двете сгради е трябвало да бъдат съединени с мост от сив мрамор.

Многобройни скрити символи

Мавзолеят има многобройни скрити символи. Един пример за това е, че на портата, през която посетителите влизат в парковия комплекс пред храма, е изсечен цитат от Корана, който завършва с думите: „Влез в моя рай“.  По онова време на местния език „рай“ и „градина“ се изписват по един и същи начин и затова може да се смята, че замисълът на Шах Джахан е бил да пресъздаде рая на земята, където да положи тялото на своята възлюбена.

Главна порта
Главна порта

Градината – символ на мюсюлманския рай

Пред храма е изградена градина с фонтани и басейн. Градината символизира мюсюлманския рай, в който според Корана текат четири реки – от вода, мляко, вино и чист мед. Засадените дървета били кипариси – символ на смъртта и плодови дръвчета – символ на живота. В каналите, разделящи градината, плували пъстри риби, а на дърветата кацали най-различни птици.

ITC-Gardens

За величествения Тадж Махал се е казало и изписало много, но може би най-известни са думите на индийския  писател от края на  ХІХ и началото на  ХХ век, нобеловия лауреат Рабиндранат Тагор.

„Ти позна, Шах Джахан живота и младостта, богатството и славата и как всичко това бива безследно отнесено от хода на времето. И затова единственото, което пожела, бе да обезсмъртиш скръбта на своето сърце. Нека блясъкът на диамантите, рубините и перлите изчезне. Нека само тази единствена сълза, наречена Тадж Махал, да блести ярко и незасенчена от времето винаги и завинаги“.

Посетете Индия – преживяване, което ще помните цял живот!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons