fbpx Skip to main content

Бордо – световната столица на виното – подмладена и подновена

Бордо – любимият град на французите

От десет години насам Бордо преживява истински ренесанс, превръщайки се в любимия град на французите. Благодарение на свръхбързите влакове, той е само на два часа път от Париж и за трета поредна година печели състезанието за най-добър град за живеене на французите. Всяка година тук се заселват нови 10 000 човека, от които 70% са парижани.

Bordeaux.original.20299

Известният гид Lonely Planet обявява Бордо за най-модерния град на 2017 г. пред Кейптаун и Лос Анджелис. Това, разбира се, се посреща с ентусиазъм от местния туризъм. Миналата година, когато чужденците някак избягваха Париж и Лазурния бряг, Бордо удържа, без да свали броя на посетителите си.

Бордо - Старият град
Бордо – Старият град

В началото на този успешен ход беше създаването на специалния трамвай през 2003 г., направен „по мярка“, за да не пречи на архитектурните паметници.

tram

Последваха гигантски реконструкции и реновации: подновяване на фасадите от ХVІІІ век, реконструкцията на пристанищните докове и на кейовете на Гарона, съживяването на десния бряг…

река Гарона
река Гарона

Вело алеите в града имат над 200 км дължина. Общината спонсорира закупуването на електрически велосипеди. Бордо вече е сред водещите „велофрендли“ градове, редом с Амстердам и Копенхаген.

Вело алея
Вело алея

На брега на реката, на север, беше изграден Винения град (la Cite du vin), който изстрелва вековната столица на виното в ХХІ век. Посещенията, след откриването му  през миналата година, надминаха и най-оптимистичните очаквания. Пълно е с хора, тълпящи се нетърпеливо, за да се потопят в магическия свят на виното и лозарството през вековете.

Винения град
Винения град

От покрива на сградата се  открива прекрасна гледка към реката и към покривите на града, която може да бъде наблюдавана с чаша прекрасно вино в ръка.

wine

В целия град изникнаха нови и се подновиха старите ресторанти, барове, винарни, галерии, магазинчета, привличащи една космополитна тълпа от местни и чуждестранни почитатели на виното и на изкуството да се живее добре!

café

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons