fbpx Skip to main content

Пиза – загадъчно парченце от пъзела на Италия

Италия винаги е добър избор за пътуване. Ако изберете да се запишете на екскурзия до Италия, никога няма да сбъркате. Многобройните й приказни местенца винаги има с какво да ви изненадат.

Университетското градче Пиза

Малкото, романтично и спокойно университетско градче Пиза е разположено на кръстопътя на две реки – Арно и Серкио при вливането им в Тиренско море. Пиза заема централно място в област Тоскана. През Средновековието е държава с търговски интереси в Средиземноморието и важно пристанище.

Pisa_-_veduta_dall'aereo_4

“Площадът на чудесата”

Една от забележителностите и емблема на града е „Площадът на чудесата“, чиято основа е пръст от хълма Голгота в Йерусалим. Площадът представлява комплекс от сгради в романски стил – Катедралата на Пиза (Duomo), Наклонената кула (Torre pendentе di Pisa), Баптистерията (Baptistery) и гробището- паметник „Composanto Monumentale“.

Площадът на чудесата
Площадът на чудесата

Средновековната катедрала Дуомо

Средновековната катедрала Дуомо е първата построена сграда от комплекса и е дело на архитекта Бускето. Средновековната постройка е внушителна, както по размери, така и по стил. Фасадата е в римски стил и представлява комбинация от сив и цветен мрамор с бели камъчета, мозайката вътре е във византийски стил, а арките са с мюсюлмански мотиви. На огромната бронзова порта са изобразени различни сцени и сюжети от Библията.

Катедрала Дуомо
Катедрала Дуомо

Наклонената кула в Пиза и Галилео Галилей

Известната в цял свят наклонена кула в Пиза е третата по старост сграда в света. Построена е през Средновековието, а замисълът е да бъде камбанария на Катедралата. Изградена е в романски стил с готически орнаменти. Произведението на изкуството е построено за период от около 177 години. След третия етаж започва да се накланя. Независимо от усилията на геолози, инженери и строители отклонението не може да се предотврати. Правят се опити наклонът да се балансира с построяването на още пет етажа, което не дава резултат. Предполага се, че причините са слаба земна основа и неправилно фундиране. През 2008 г. кулата за първи път спира да се накланя.

leaning-tower-of-pisa-italy 2

Височината достига 56 метра, на камбанарията има седем камбани, а стъпалата са 295.

bells Pisa tower

Катеренето си заслужава – пред очите ви ще се разкрие великолепна гледка на целия град. Именно от върха на тази кула Галилео Галилей доказва теорията за земната гравитация. Наклонената кула в Пиза е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

view from the tower

Най-голямата баптистерия в Италия

Баптистерията в римски стил е посветена на Св. Йоан Кръстител и е най-голямата баптистерия в Италия.

Баптистерия

В нея могат да се видят внушителни статуи и изрисувани сцени от живота на Христос.

SONY DSC

Composanto Monumentale е гробище, в което се съхраняват саркофази и гробници. Има три параклиса и два входа.

Camposanto_Monumentale,_Pisa,_Tuscany,_Italy

Църквата “Богородица с бодила”

Една от атракциите на Пиза е църквата „Богородица с бодила“. Името идва от трънния венец на Исус Христос.

Църква "Богородица с бодила"
Църква “Богородица с бодила”

Разходката по малките тесни улички, покрай които са накацали ниски очарователни къщички и традиционните италиански площадчета, може да ви достави истинско удоволствие.

pisa-sidestreet-1

В типичните уютни италиански кафенета предлагат наистина хубаво кафе и вкусни десерти.

iafe 3 Pisa

Пицариите и ресторантите са в изобилие, а градинките и паркчетата са чудесно място за отмора след дългите обиколки.

gardens Pisa

Пиза определено не е само Наклонена кула!

Доходи ли ви се вече там? Не се колебайте – вижте предложенията ни за страхотни екскурзии в най-прекрасните части на приказната Италия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons