fbpx Skip to main content
Берлин

Берлин – многоликият мегаполис

Каним се да посетим Берлин този юли. Подготвяме ви за страхотната ни екскурзия с повече информация за берлин – вижте я и стягайте багажа!

Разположен в Източна Германия на около 70 км западно от границата с Полша, Берлин е изцяло заобиколен от федералната провинция Бранденбург. По някогашната Варшавско-Берлинска ледена долина днес е разположено коритото на река Шпрее.

В дългогодишната си история градът многократно е обявяван за столица – на Кралство Прусия, на Германската империя, на Ваймарската република и на Третия Райх. След Втората световна война градът е разделен и Източен Берлин се превръща в столица на ГДР. На 3 октомври 1990 г. градът е избран за столица на обединена Германия.

Днес Берлин е един от най-големите градове в Европа, наброяващ над 3 500 000 жители, а по площ е осем пъти по-голям от Париж.

След падането на Желязната завеса, Берлин се превърна и в един от най-туристическите градове в Европа, в който хората прииждат, за да видят неистовото строителство след промените, да видят митичния чек пойн Чарли, да си представят къде е вървяла стената, но и да се насладят на старата архитектура на града, да се разходят по “Унтер ден линден” – берлинското “Шанз-Елизе”, да се насладят на едни от най-богатите музеи в света, събрани на Острова на музеите…

Берлин
Берлин

Едни от най-известните в цял свят символи на Берлин са Бранденбургската врата, Берлинската стена, Райхстагът и Колоната на победата.

Бранденбургската врата е построена през 1791 г. като триумфална арка. Тя е единствената съхранена от градските порти на германската столица. Първоначално е наричана „Портата на света“. Състои се от 12 дорийски колони – по шест от всяка страна. Вратата е увенчана с триумфалния впряг на богинята на победата Виктория.

Бранденбургската врата
Бранденбургската врата

През 1961 г. в разгара на Студената война Бранденбургската врата е затворена и вградена в издигнатата Берлинската стена, която разделя Берлин на две части –източна и западна.

На 9 ноември 1989 г. „Стената на срама“, символизираща желязната завеса между Изтока и Запада, пада и Германия е отново обединена. Единственото, което напомня за разделението е една тънка павирана линия.

Берлин е свидетел на едни от най-важните събития от европейската история
Берлин е свидетел на едни от най-важните събития от европейската история

Райхстага е друга емблематична сграда в Берлин. Там се е помещавал парламента на Германската империя. Днес в нея се намира модерния германски парламент – Бундестага. В архитектурно отношение сградата впечатлява с оригиналния си купол от стомана и стъкло.

Райхстага
Райхстага

Незабравим символ на града е и Колоната на победата. Паметникът представлява масивна колона, на върха на която е поставена висока 83 м статуя на богинята Виктория.

Колона на победата
Колона на победата

Берлин е световен град с огромно културно, научно и политическо значение. Той е едно от средищата с най-много висши училища и научно-изследователски институти в Европа. Немската столица официално е призната и за един от градовете с най-много музеи в света. Кварталът, наричан „Островът на музеите“ е част от международното културно наследство на ЮНЕСКО, което безспорно се дължи на множеството реставрирани сгради.

Държавната библиотека
Държавната библиотека

Германската столица с пълно право е сред най-популярните туристически дестинации в Европа. Посетете я още това лято!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons