fbpx Skip to main content
Естония

Естония – туптящото сърце на Прибалтика

Прибалтийските страни са любопитна и невероятно красива дестинация. Посещавани са все по-често и са привличат интереса на туристи от цял свят. Пренасяме ви на пътешествие до Естония – елате с нас!

Естония е най-северната и най-бързо развиващата се от малките прибалтийски републики. Намира се в Североизточна Европа и граничи с Латвия на юг, с Русия на изток, с Финландия на север и с Швеция на запад. Естония, като че ли е по-близка до Финландия, отколкото до Латвия и Литва.

Приказно красива страна
Приказно красива страна

Държавата вече напълно е скъсала със съветското си минало и днес е изключително модерна и атрактивна за инвестиции европейска страна.

Качеството на живот непрекъснато се повишава и по множество икономически  фактори Естония е сравнявана с бързо развиващите страни в Югоизточна Азия. Дори си е спечелила прозвището източно-европейски дракон.

Естония притежава над 1500 острова, най-големият от които е Сааремаа.

Остров Сааремаа
Остров Сааремаа

По-голямата част от страната има равнинно-хълмист терен и е много богата на води. Почти ¼  от цяла Естония е заета от блата и езера. Най-голямо е Чудското езеро, което се намира на границата с Русия.

Райско кътче на земята
Райско кътче на земята

Околностите на езерото са изключително живописни – редуват се малки градчета, гори, блата, обработваеми земеделски площи и крайезерни пясъчни плажове.

За любителите на водните спортове
За любителите на водните спортове

Естония има огромен потенциал за развитие на културния туризъм.

В най-западната част на остров Сааремаа се намира националният парк Вилсанди. Тук освен редки птици и орхидеи може да се наблюдава и голяма популация от сиви тюлени.

Парк Вилсанди
Парк Вилсанди

В Естония има пет национални парка. Най-големият и най-старият парк е Лахемаа.

Нац. парк Лахемаа
Нац. парк Лахемаа

Той е изпъстрен с каменисти плажове, живописни блата и криволичещи реки, едри бозайници и красиви гори.

Нац. парк Лахемаа
Нац. парк Лахемаа

Националният парк Матсалу се намира в западна Естония и служи като междинна спирка в миграцията на птиците от Арктика към Западна Европа.

Парк Матсалу
Парк Матсалу

Друг интересен парк е Соомаа, който се намира в централна Естония. Най-подходящото място за посещения е през влажния сезон. Тогава по-голямата част от парка се превръща в едно огромно блато с много свързани помежду си канали и придвижването става с лодки. За хората живеещи в околността това се възприема като нещо съвсем нормално.

Парк Соомаа
Парк Соомаа

Един от най-малките национални паркове е покритият с гористи хълмове, просторни ливади и езера парк Карaула, който се намира в южната част на страната.

Отлично място за практикуване на селски туризъм е разположеният на север остров Хиумаа. Тук може да се потопите в спокойния и семпъл начин на живот на местните жители.

Остров Хиумаа
Остров Хиумаа

Най-посещаваният град в страната е столицата Талин. Очарователната столица съчетава по-неповторим начин старо и ново и е най-добре запазеният град в цяла Европа.

Талин
Талин

След Талин притегателен център е град Пярну, разположен на устието на едноименната река. Той  често е определян като туристическата столица на Естония.

Пярну
Пярну

Освен с природа Естония се слави и със забележителни архитектурни паметници.

Един от най-прекрасните средновековни замъци се нарича Куресааре. Той е разположен на Рижкия залив в южната част на остров Сааремаа. Заобиколен е от ров, пълен с вода, а местността е потънала в гъста растителност.

Замък Куресааре
Замък Куресааре

Друг замък, който привлича хиляди туристи е Хаапсалу. Той датира от ХІІІ век и е ограден от високи крепостни стени.

Замък Хаапсалу
Замък Хаапсалу

Всеки, който има желание да опознае Естония и да разгледа многобройните културни и природни забележителности, трябва да има предвид, че зимата е тежка, а лятото твърде кратко.

Прибалтика има какво да ви предложи – ние ще ви отведем дотам, вижте нашите страхотни оферти!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons