fbpx Skip to main content
Витлеем

ОБЕТОВАНАТА ЗЕМЯ ИЗРАЕЛ

Израел – безспорно една от най-красивите и интересни страни на света! Каним ви да научите повече и ако сте любопитни, да я посетите заедно с нас.

В сравнително малката по площ страна Израел  природните пейзажи преминават от залесени планински местности и плодородни долини, през планински пустини,  до земите по долината на река Йордан със сух субтропичен климат. От Средиземно до Мъртво море пътуването с кола продължава 90 минути, а от най- северната до най- южната точка на страната – 9 часа. Хората, които не знаят да плуват, могат спокойно да се къпят във водите на Мъртво море. То е най-богатият на минерали воден басейн на земята. Изключително високата концентрация на калий, бром, магнезий и йод го правят  подходящо за лечение на ставни, ревматични и кожни заболявания.

Най-богатият на минерали воден басейн на земята
Най-богатият на минерали воден басейн на земята

Изцяло песъчливото и равно средиземноморски крайбрежие е отделено от плодородна крайбрежна равнина с ивица дюни. Близо до крайбрежието се отглеждат цитрусови плодове, а по- навътре памук и тютюн. Това е и най-населеният район на страната. Тук живеят около 75 % от всички израелци. Наричат Израел страна на пришълци. От създаването си през 1948 година до сега тук са дошли над 2 и половина милиона имигранти, предимно от полски, руски и немски произход, а също така от Африка, Азия и Америка. Това определя и мултирелигиозния характер на израелското общество. Преобладават юдеи, следвани от мюсюлмани и християни. Със закон техните културни институции и свещени места са защитени от посегателства и осквернявания и е гарантиран свободният достъп на вярващите до тях.

Израелското общество е мултирелигиозно
Израелското общество е мултирелигиозно

Въпреки липсата на вода и недостига на природни суровини, въпреки безконечните войни, Израел успява да се наложи като модерна индустриална държава, с мощно селско стопанство, концентрирано в плодородната крайбрежна ивица и влажните северни части на страната. Отглеждат се авокадо, дини, пъпеши, ягоди. Голяма част от тях се изнасят. Цветята имат не по-малък дял в експорта на страната. Дългостеблени рози и ароматни карамфили се продават с голям успех на американския и европейския пазар. Истинско удоволствие доставя разходката из местните пазари, където сергиите са отрупани изобилно с различни плодове и зеленчуци.

Местен пазар
Местен пазар

Посещението на Израел безспорно е и  пътешествие в страната на Библията. Животът и делото на Христос могат да се проследят във Витлеем, Назарет, Галилейското море и Йерусалим, с Виа Долороса и Божи гроб.

Израел - страната на Библията
Израел – страната на Библията

На големи християнски празници хиляди поклонници посещават Витлеем, който се намира на 10 км. от Йерусалим. Градът е културен и туристически център.. Впечатляваща е църквата ” Рождество Христово”, построена от император Юстиниан в средата на 6 век. Под хора на църквата се намира пещерата, в която е роден Христос.  Храмът съхранява и Витлеемската звезда.

Витлеем
Витлеем

На брега на Галилейското море / днешното Тивериадско езеро / ,  в град Тел Хум Иисус е живял и  проповядвал в синагогата, чиито запазени колони и останки от стени могат да се видят и днес. Не по-малък интерес за туристите представлява и град Назарет, със своята най- импозантна постройка – църквата “Благовещение”.

Църквата "Благовещение"
Църквата “Благовещение”

Никъде другаде по света трите големи световни религии не се срещат на толкова малко пространство, както в свещения град Йеруласим. Тук се намира голямата светиня за християните “Божи гроб”, издигнат на Голгота, в края на Виа Долороса. Старата част на града приютява и великата светиня за евреите – Стената на плача,  където туристи и поклонници поставят листчета със своите желания. Както и Куполът на скалата – молитвеният дом на мюсюлманите.

Старата част на града
Старата част на града

Не по-малък интерес за любознателните туристи представляват и многото музеи в града. Сред тях са Израелският музей, Музеят на библейските земи, Музеят на жертвите на Холокоста, Музеят  Рокфелер.

В града има много музеи
В града има много музеи

Израел ви очаква – екскурзията ни “Израел – светите места” ще ви отведе на най-интересните дестинации!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons