fbpx Skip to main content

Лапландия – легендарната родина на Дядо Коледа

Добрият весел Дядо Коледа

Искате да видите Дядо Коледа на живо? Кой каза, че той не съществува? Съществува, и още как – и живее в Лапландия! Побързайте да се запознаете с нашата екскурзия още днес и запазете своето място! Кой ли не е чувал за родния дом на добрия белобрад старец, преметнал огромен чувал на гърба си. Всяка година по Коледа той се отправя на пътешествие с шейната си, теглена от елени, към домовете на децата, дарявайки ги с подаръци и безброй изненади.

Дядо Коледа
Дядо Коледа

Пъстроцветната Лапландия

Всъщност Лапландия съществува реално като историко-географска област в северна Европа, включваща земите някога обитавани от етническата група саами, които днес съставляват едва 5 % от населението. Територията е разделена между Норвегия, Швеция, Финландия и Русия. Макар че най-голяма част от нея попада в Швеция, Финландия винаги се е считала за център на този регион и Лапландия е най-северната финландска провинция. Интересното в Лапландия е, че в различните й части културата се различава доста, тъй като всяка от съседните страни е дала своя принос за тази пъстроцветност.

Белоснежната Лапландия
Белоснежната Лапландия

“Златната” Лапландия

В областта се добива и по-голямата част от златото на Финландия. Тук се правят финландските сребърни и златни възпоменателни монети с нумизматична стойност.

Финландски златни монети
Финландски златни монети

Елени и кучешки впрягове

Традиционен поминък за местното население все още е отглеждането на елени, които се използват за месо, мляко, кожи, а също и като транспортно средство. Те са почти като домашни животни. Всеки от тях е маркиран и си имат собственик, но се движат свободно и се прибират във фермите само в най-студените зимни дни.

Елени
Елени

Почти навсякъде можете да срещнете свободно разхождащи се елени и впрягове с кучета.

Хъскита
Хъскита

Между заснежените борове са сгушени уютни дървени къщички.

Дървени къщички - Лапландия
Дървените къщички в Лапландия

Мечката – символът на Финландия

Освен елени тук има и удивителни животински видове, най-внушителен, от които е мечката – символ на Финландия.

Мечка
Мечка

Глутниците вълци, лисици и рисове бродят навсякъде, но най-свирепото животно, което обитава тези земи, е росомахата.

Свирепата росомаха
Свирепата росомаха

Тайга и тундра

Въздухът е кристален, сух и студен, а релефът равнинен и на места хълмист. По-голяма част земите са заети от тайга с гъсти иглолистни гори и само най-северната част попада в тундрата с тревистите си растения.

Тайга
Тайга

Вода и девствена природа

Лапландия е изключително богата на води. Тук има множество реки и стотици малки и големи кристално чисти ледени езера. Дивата природа е много добре запазена и това е най-голямата гордост на местните жители.

Едно от многото кристални езера
Едно от многото кристални езера

Полярните нощи и полярните дни

От края на ноември до средата на януари в Лапландия се спуска полярната нощ и температурите могат да паднат до -200 С, дори до -300 С. След свирепите бури и силния снеговалеж, в края на февруари слънцето започва да свети все по-дълго, а през юни и юли, температурите се покачват до около 150 С и идва ред на полярните дни.

Полярни дни
Полярни дни

Столицата, Рованиеми е разположена на самия полярен кръг. В града са съсредоточени седалищата на най-важните държавни институции, както и на университета.

Рованиеми
Рованиеми

Северното сияние, спиращо дъха

В Лапландия дните и нощите продължават по 24 часа, а поне 200 пъти годишно се вижда приказното северно сияние на Полярния кръг, кръстено на древноримската богиня Aurora (Зора) и древногръцката Boreas (Северен вятър).

Северно сияние
Северно сияние

Лапландия е едно от най-прекрасните и интересни кътчета на земята.

Лапландия
Лапландия

Пресечете бялата линия

Бялата линия отбелязва началото на Северния полярен кръг. Всеки, който стигне до нея получава документ от близката ферма Нанапиирин и ще бъде кръстен чрез специален ритуал, както и ще участва в символичен “лов на елени”

Пътувайте с нас до Лапландия, пресечете бялата линия, потопете се в бленуваните пейзажи от коледните картички и сбъднете мечтите си!

Бялата линия
Бялата линия

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons