fbpx Skip to main content

Фантастичните Малдиви – изчезват ли?

Малдивите са най-малката азиатска страна по площ и население. Красивият архипелаг се състои от 1200 острова, повечето от които са дълги не повече от 1 км – с ослепително бели плажове, кристални тюркоазени води и изключително богат подводен свят.

Малдивските острови също са и с най-ниската надморска височина в света – за повечето от тях надморската височина не надхвърля 3 метра.

До 2100 година в резултат на глобалното затопляне се очаква нивото на океана да се покачи с 59 см и тогава Малдивите ще се намират едва на 1.5 м над морското ниво. Ако прогнозата се сбъдне, Малдивският архипелаг, който е една от главните туристически дестинации в района на Индийския океан, ще изгуби повечето от красивите си плажове.

Към момента около 300 000 островитяни влагат спестяванията си, получени от туризъм в покупка на имот на друго място.

Малдивските власти, които са особено активни в борбата срещу глобалното затопляне, вече планират изкупуването на земи в Индия или Австралия, където да се заселват гражданите на Малдивите и там да се образува държава в изгнание.

Студентът Маянк Тамала от училището по архитектура „Унипек“ в Оукланд, Нова Зеландия обаче предлага друго решение. Според неговият проект, наречен „Плувай или потъни“, цялото население на Малдивите може да остане да живее на сегашните си места, но върху адаптирани за целта нефтени платформи.

Противниците на идеята обаче смятат, че този план е икономически неиздържан, тъй като малдивската икономика се крепи главно на туризма, а с покачването нивото на водата ще изчезнат всички вълшебни плажове.

Така или иначе перспективата не е никак добра – Малдивите потъват и до 100 години ще станат необитаеми, тъй като ще са под вода.

Така че, ако мечтаете да ги посетите, побързайте, докато все още са на мястото си! Можете да намерите предложенията ни ТУК!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons