fbpx Skip to main content
the-roofs-Arl-feat

Малко познатият Арл – изненадата на Прованс

Пренасяме ви в Прованс – ако сте изкушени от Франция, ние ще ви отведем на най-приказните места – предлагаме страхотни екскурзии. Арл е град в южната част на Франция, през който тече живописната река Рона.  Някогашната провансалска столица е най-старият град в областта.

Арл
Арл

Всъщност той е доста близък до Испания. Къщите са много бели, а дървените капаци са в ярки цветове като преобладаващи са морскосиньото и розовото. Цветните капаци привличат милиони почитатели на фотографията. Всяка година в града се провежда фотографски фестивал.

Сърцето на Арл е площад Форум (Плас дю Фроум), където под сянката на дърветата са  подредени кокетни кафенета, които са изпълнени с жителите и гостите на града.

Площад Форум
Площад Форум

В този отдалечен град, без кой знае какви събития, липсват тълпите туристи, които са неделима част от провансалската атмосфера. Въпреки това посещението на Арл никак не е загуба на време. Тук има забележителности, които датират още от римско време.

Амфитеатър Лез Арен
Амфитеатър Лез Арен

Свидетелство за онези времена е впечатляващият амфитеатър Лез Арен (Les Arenes), който е запазен в много добро състояние и до днес и побира 12 хиляди зрители. В него се организират борбите с бикове и надбягванията с колесници.

Арената на Арл
Арената на Арл

Коридата се отличава от испанската, в Арл съществува провансалският стил бикоборство. При него бикът не се умъртвява. Биковете са обект на почит и благоговение и вниманието е съсредоточено върху изяществото на спектакъла. Състезанията се провеждат три пъти годишно, но най-много хора се струпват по Великден.

В близост се намира античният театър, на сцената на който все още се изявяват  актьори и музиканти.

Античен театър
Античен театър

Специално внимание заслужава раннохристиянският некропол „Лез Алискам“ (Елисейски полета). Красотата му е толкова завладяваща, че Данте го цитира в „Ад“, а алеята му от каменни саркофази е обезсмъртена едновременно от Ван Гог и неговия приятел Гоген.

Лез Алискам
Лез Алискам

Седем от забележителностите са включени в Списъка за културно наследство на ЮНЕСКО.

В Арл обаче почти всичко е подчинено на Ван Гог и щурците. Огромни отливки на насекомите се лепят по фасадите на къщите за щастие, а фигурки с всякакви размери се продават по сергиите. Дори има и улица, кръстена на тях – „Пътят на щурците“.

Но има един по-известен пешеходен маршрут – Пътеката на Ван Гог, която е маркирана с плочи по земята, отбелязващи местата, на които художникът е открил вдъхновение за някои от най-известните си картини.

Ван Гог
Ван Гог

Задължителна спирка е кафенето на Ван Гог. В него творецът е отсядал почти всеки ден от двугодишния си престой в Арл. Вълнуващо е да си поръчаш пастис там, където е седял великият художник.

Кафене Ван Гог
Кафене Ван Гог

Собственичката на кафенето мадам Жину е изобразена на едно от най-известните му платна „Арлезианката“. През 2006 г. картината е продадена на търг за 40 млн. долара.

"Арлезианката"
“Арлезианката”

Повече от триста картини и рисунки са създадени в Арл, сред които „Нощното кафе“, „Жълтата стая“, „Звездна нощ над Рона“, „Звездна нощ“ и други.

"Нощното кафе"
“Нощното кафе”

В Арл здравето на твореца се влошава и той си отрязва ухото. По-късно е преместен в болница, която художникът увековечава в картината си „Градината на болницата в Арл“.

"Градината на болницата в Арл"
“Градината на болницата в Арл”

Ако искате да посетите Арл и Прованса – разгледайте нашите предложения. Нетърпеливи сме да пътуваме заедно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons