fbpx Skip to main content
city-prague-feat

Вишеград – замъкът на хълмовете

Чехия е любима наша дестинация – каним ви да пътуваме заедно и ви подготвяме с тази любопитна статия за Вишеград.

Вишеград е основан е през Х век, като съперник на замъка Храдчани. От ХІ век нататък става все по-популярен, когато суверените се установяват тук и строителството се засилва. В средата на ХІІ век следва период на упадък, а два века по-късно е укрепен със защитна стена. По време на хусистките войни (ХV в.) селището претърпява значителни разрушения. В началото на ХVІІ век крепостта е изградена в бароков стил. След разрушаването й през 1911 г. във Вишеград се извършва сериозна реставрационна дейност.

Вишеград
Вишеград

Църквата, която се издига над Вишеград се нарича „Св. Св. Петър и Павел“. Двете й кули доминират над къщите, построени на десния бряг на р. Вълтава и я превръщат в символ на квартала. Първото място за богослужение на това място е изградено през втората половина на ХІ век. По време на управлението на Карл ІV е построена наново и се превръща в трикорабна базилика в готически стил. През ХVІ в. стилът постепенно става ренесансов, а през ХVІІІ век – бароков. През втората половина на ХІХ век църквата е в сегашния си нео-готически стил. Реставрационните работи продължават през 1981-1987 г., извършват се и археологически разкопки.

Църквата „Св. Св. Петър и Павел“
Църквата „Св. Св. Петър и Павел“

Фасадата на църквата е вклинена между двете кули и е изградена в началото на ХХ век. Нео-готическият стил е подсилен от триъгълен тимпан, ограден със скулптури. Люнетите на величествените портали са украсени с мозайки, а по вратите има гербове и безценна златна декорация.

Фасадата на църквата
Фасадата на църквата

Интериорът прави впечатление с няколко забележителни фрески със стилизирани мотиви, които датират от началото на 1900-та година. Чарът на църквата е в декорацията и стенописите, които покриват изцяло корабите и тавана. Колони поддържат овалните арки, които разделят трите кораба.

Високият олтар е ограден от четири скулптури – на Св. Св. Петър и Павел и на Св. Св. Кирил и Методий.

Църквата отвътре
Църквата отвътре

Първоначално до църквата се е намирало средновековно гробище, което през втората половина на ХІХ век е превърнато в мемориал на чешкото изкуство и култура. Тук са погребани писателите Чапек, Немцова и Неруда, а също и композиторите Дворжак и Сметана.

Мемориала
Мемориала

Ротондата Св. Мартин се смята за една от най-старите в Прага. Всъщност е построена в романски стил през ХІ век вероятно на мястото на сграда от Х век. За щастие тя е пощадена от разрушенията по време на хусистките войни. Параклисът е изграден наново през втората половина на ХІХ век.

Ротонда "Св. Мартин"
Ротонда “Св. Мартин”

Портите Табор и Леополд се намират на стените на старата крепост и оттам се разкрива прекрасна гледка.

Порта "Леополд"
Порта “Леополд”

Недалеч оттук, близо до метро-станцията на Вишеград се намира футуристичният комплекс на Двореца на културата и хотел Форум. Тези две сгради са построени през 80-те години на ХХ век и са пример за съвременната чешка архитектура.

Чехия със забележителностите и културата си ви очаква – както и ние! Елате и пропътувайте мечтите си с нас!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons