fbpx Skip to main content
Париж

Раждането на „Мулен Руж“

Мулен Руж
Мулен Руж

Неповторимият Париж – никога не може да ви омръзне и всеки път откривате по нещо ново там. Ако ви се пътува до Париж, елате на някоя от нашите екскурзии, а дотогава – да се пренесем в “Мулен Руж”

„Мулен Руж“ – за рожденна дата на кабарето се помни датата 06.10.1889 г, неделя. Това е датата на първото представление на това нощно заведение, създадено от Жозеф Олер и Шарл Зидлер, бизнесмени, които добре познавали предпочитанията на публиката. Те избират хълма Монмартр, тогавашния модерен квартал на Париж, където се живеело по-различно, където хората отивали, за да се разхождат по улиците, да пийнат чашка в сенчестата градина на „Мулен де ла Галет” или в някоя друга живописна кръчма. Тук именно, на „Плас Бланш“, застава през 1889 г „Мулен Руж”, като първата му табела гласяла: “Балове, развлечения, вариете”.

Назад във времето
Назад във времето

Фасадата му била украсена с червена мелница, чиито крила били подвижни.

Червената мелница
Червената мелница

През прозореца гледала мелничарката, а през другия прозорец надничал мелничаря. Когато се въртели крилата на мелницата, те били осветявани и мелничарят и мелничарката правели любовни жестове. Вътре декорите напомняли за Испания, Нормандия, Холандия. Трябва да признаем, че всъщност декорът на Мулен Руж не бил нито оригинален, нито авангарден, а по-скоро – кичозен.

„Мулен Руж” имал:

1/ Зала за танци – която всъщност представлявала обширен хангар, чиято стена в дъното била огледална и отразявала цялата зала. В горната й част , в една лоджия, бил оркестърът.

Поглед отвътре
Поглед отвътре

В 22 .00 часа на дансинга бил представян легендарният “натуралистичен кадрил”, който по-късно бил наречен “канкан” и който всъщност създал славата на заведението.

Известният танц
Известният танц

2/ Градина с вековни дървета с различни атракции, най-известната сред които бил един огромен слон, взет от световното изложение 1889 г. В неговия търбух се правели различни атракции.

Поглед назад в миналото
Поглед назад в миналото

3/ Малка сцена на открито, на която от 20.00 часа до 21.30 часа се правела програма в стил кафе-шантан. Тези програми имали такъв огромен успех, че след първия сезон, подобна сцена била построена и в балната зала. Именно на нея пеела Ивет Гилбер  (Yvette Guilbert)

Ивет Гилбер
Ивет Гилбер

4/ Малка сцена в балната зала, построена през есента 1890. Тук се правели първите ревюта в историята на “Мулен Руж”.

Пищност на сцената
Пищност на сцената

Още от първата вечер висшето общество, писателите, художниците намират в “Мулен Руж” най-върховният спектакъл в Париж. Негови звезди били легендарната танцьорка Ла Гулю, обезсмъртена в плакатите на Тулуз Лотрек и  Валантен льо дезосе (Валентин без кости – акробат). Тулуз-Лотрек бил на първия ред. С течение на годините между 20.00 часа и 22.00 часа на градинската сцена на “Мулен Руж” се показват най-големите атракции – танци, песни, пантомима, циркови номера. Създава се традицията Мулен Руж – вече хората не се разхождат по Монмартр, без да се завъртят на  „Плас Бланш“. “Мулен Руж” отбелязва безпрецедентен успех.

Ла Гулю
Ла Гулю

Такова е било чудото на Мулен Руж, неочаквано чудо, което все още е живо. Рецептата за успеха е лесна – “Мулен Руж” отговаря на едно очакване. Той винаги е имал инициативни и предприемчиви собственици – цялото му съществуване не е само слава, имало е и трудности, но те винаги са били преодолявани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons