fbpx Skip to main content

Тайнствената страна на орлите

Албания вече не е тема табу за туристите – тя бързо се превърна в любима дестинация за мнозина, които искат да опознаят тази интересна и различна страна. Ако и вие сте от тях – очакваме ви – имаме чудесни предложения за вас!

Албания е разположена в Южна Европа. Релефът й е предимно хълмист и планински.

В планината
В планината

Столицата е Тирана, която е и най-голям град в страната.

Тирана е разположена в централната част на страната на брега на река Ишми и в подножието на планината Дайти.

Поглед от кулата
Поглед от кулата

Забележителностите в Тирана не са много, но сред тях се открояват главният площад Скендербег, Операта, Националната библиотека, символът на града – Часовниковата кула и руините на крепостта на Юстиниян.

Площад Скендербег
Площад Скендербег

Изключително впечатляваща е джамията Етем Бей, която датира от ХVІІІ век.

Джамия Етем Бей
Джамия Етем Бей

Значима забележителност  е планината Дайти, до която се стига с лифт. Макар и с не толкова голяма височина – 1613 метра, от нея се разкрива прекрасна гледка към града, както и към Адриатика.

Планината Дайти
Планината Дайти

Друго място, откъдето можеш да се насладиш на Тирана, е кръглото въртящо се кафене на върха на една от най-високите сгради в столицата, Скай Тауър.

Скай Тауър
Скай Тауър

Само на 20 км от Тирана се намира град Круя.

Името Круя произлиза от албанската дума krua, която означава  извор на вода. Градът е известен най-вече като родно място на националния герой Скендербег.

Круя
Круя

През средновековието Круя е бил крепостен град, който е давал отпор на Османската империя още от ХV век.

Една от най-известните забележителности е крепостта-замък на средновековния, легендарен за албанците герой, който е бранел цялата област.

Круя
Круя

Построена е на върха на скалист планински хребет, като стените й са подсилени от девет различни по вид кули, едната от които е часовникова кула. През ХІІІ век в най-високата част е построен замък с две основни порти и една допълнителна към укрепен вътрешен двор с водни извори. Тук могат да се проследят различните фази в строителството от ранното Средновековие до ХІХ век.

Круя
Круя

В замъка се намира Музеят на Скендербег. В него са изложени експонати, свързани с албанско-османската война, по времето, на която крепостта е обсаждана четири пъти.

Музеят на Скендербег
Музеят на Скендербег

В Етнографския музей на Круя, открит през 1989 г. се съхраняват експонати от занаятчийството по тези земи, които са на възраст от 60 до 500 години.

Етнографски музей
Етнографски музей

В близост до музея са разкопките на античен град, наречен Албанополис.

Албанополис
Албанополис

Малката, често пренебрегвана и не особено популярна, Албания крие неподозирани изненади, бързо набира скорост и се радва на все по-голям интерес. Нетърпеливи сме да открием тази страна заедно – очакваме ви!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons