fbpx Skip to main content

Теотиуакан – древният град на света

Днес ви пренасяме в Мексико – все още непопулярна и екзотична дестинация у нас. Мексико може да предложи много – елате с нас и обещаваме, че ще останете очаровани.

Обръщаме поглед към Теотиуакан – археологически обект, който се намира на около 50 км североизточно от столицата Мексико. Той е разположен на 2285 метра надморска височина върху Мексиканското плато. В превод името означава „родно място на боговете“ и отразява митовете за сътворението, което според индианците нахуа, се е случило именно тук.

Теотиуакан
Теотиуакан

Почти 1000 години преди ацтеките, Теотиуакан е представлявал многолюден град, културно-икономически и култово-религиозен център. Ранната история на този град е изпълнен със загадки и неговият произход  и основатели са неизвестни за историята. Предполага се, че е основан около І в.пр.н.е. от незнайни индиански племена.

Теотиуакан
Теотиуакан

По неизвестни причини Теотиуакан е напуснат през ІХ век и става необитаем. Три века по-късно е преоткрит от ацтеките, които използват храмовия комплекс за култови ритуали. Ацтеките са вярвали, че боговете са създали вселената.

Теотиуакан
Теотиуакан

Главният булевард на града се е наричал „Променадата на мъртвите“, около който са издигнати пирамидите и паметниците в перфектно разстояние един от друг и астрономически подравнени, сякаш строителите са копирали орбитите на планетите в Слънчевата система.

Теотиуакан
Теотиуакан

Гигантската Пирамида на Слънцето е разположена в центъра на другите структури точно като Слънцето в центъра на Слънчевата система. Тя е втора по големина в Америка, а с височината си от 65 метра е третата най-висока пирамида в света и предхожда всички структури на маите с няколко века. Формата й имитира местните планини и в нея има няколко гробници, създадени през различни етапи на строителството. Във вътрешността археолозите откриват група стаи във формата на детелина, където се смята, че са се извършвали много огнени и водни ритуали.

Пирамида на Слънцето
Пирамида на Слънцето

Пирамидата на Луната се смята за най-стария каменен паметник в Теотиуакан. Тя е на второ място по големина в града и е посветена на Великата Богиня.

Великата Богиня
Великата Богиня

Построена е в периода 200-450 г.сл.Хр. и представлява няколко пирамиди изградени една върху друга, като във всяка от тях има гробна камера. Формата на пирамидата следва контурите на близката планина Серо Гордо.

Пирамида на Луната
Пирамида на Луната

За разлика от пирамидите в Египет, тези в Теотиуакан не са използвани за гробници, а за храмови комплекси. Но и те са построени като отражение на съзвездието Орион на земята.

Загадъчният Теотиуакан е включен в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство, а въпросът за това кой го е построил 1000 години преди ацтеките, остава открит.

Да открием магията на Мексико – очакваме ви, за да пропътуваме мечтите си заедно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons