fbpx Skip to main content

Катедралата в Загреб – пищна и красива

Всички сме чували за големите и известни катедрали из европейските столици, но били ли сте в катедралата “Св. Богородица” в Загреб… Тя е смайваща и ще се питате как не сте я посетили по-рано – организираме пътуване до там, а дотогава – научете повече.

Може би най-известната забележителност на хърватската столица е внушителната готическа катедрала „Св. Богородица“. Няма жител или посетител на Загреб, който да не е забелязал високите кули, които се извисяват над целия град.

Пълното й име е „Катедрала на Възнесение Богородично и Св.Св. Стефан и Владислав“. Това е най-високата сграда в Загреб и цяла Република Хърватска.

Катедралата "Св. Богодорица"
Катедралата “Св. Богодорица”

Римокатолическата катедрала е издигната в началото на ХІІІ век и е посветена на Успението на Св. Богородица. Малко по-късно е срината до основи и е изградена отново в готически стил. В периода ХV-ХVІ век около катедралата е построена крепостна стена и кули за защита срещу турците. Камбанарията е изградена през ХVІІ век и служи като наблюдателна кула.

Внушителна гледка...
Внушителна гледка…

Мраморният олтар е  от края на ХVІІ и началото на ХVІІІ в., както и амвона плюс още 32 олтара, всички в бароков стил. Зад олтара е изграден и орган, който е един от най-добрите в света.

Катедрала "Св. Богородица" - орган
Катедрала “Св. Богородица” – орган

През ХІХ век презвитарият е допълнен с неоготически дървен олтар.

Няколко пъти катедралата е достроявана и доизграждана, а днешния си вид добива в началото на ХХ век.

Катедралата отвътре
Катедралата отвътре

Сградата е изключително масивна и се отличава с красота и пищност. Площта й е 1600 кв.м, дължината й достига 77 м, а широчината – 46 метра. По време на служба в нея могат да се поберат до 5000 души.

Размерите са внушителни
Размерите са внушителни

Най-впечатляващи са нейните кули, които се смятат за местна забележителност. Северната кула е с височина 105 метра, а южната – 104 метра.

Кулите на катедралата "Св. Богородица"
Кулите на катедралата “Св. Богородица”

Във вътрешността на катедралата „Св. Богородица“ интерес представлява параклисът на Св.Св. Кирил и Методий.

Загребската катедрала е изобразена на обратната страна на хърватската банкнота от 1000 куни.

Тази гледка си заслужава...
Тази гледка си заслужава…

Днес катедралата „Св. Богородица“ е любима дестинация за любителите на културно-историческия и архитектурен туризъм, както и за гостите и местните жители на столицата. Посете Загреб и няма да съжалявате – този град има какво да предложи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons