fbpx Skip to main content

Фестивалът Ла Мерсе – сбогуване на Барселона с лятото

Барселона – чудна дестинация по всяко време на годината. Потегляме на екскурзия към този слънчев град през септември, затова сега ви разказваме за един от най-пищните му фестивали.

Празникът Ла Мерсе в Барселона традиционно се чества в края септември.

За първи път той се организира през 1902 г.  в чест на покровителката на града – Милосърдната Дева Мария (Mare de Den de la Merce). Макар точната дата на празника да е 24 септември, честванията му обикновено започват няколко дни преди това и траят 4 дни, като с това се ознаменува краят на лятото и се посрещат по-студените есенни месеци.

Програмата е изключително богата и списъкът от събития из целия град е безкраен.

Ла Мерсе
Ла Мерсе

Трудно е човек да успее да види всички шествия и процесии с гигантски статуи, артистични, танцови и самодейни изяви, цирк, карнавали, базари за ръчно творчество,  концерти, театри, т. нар. Коръфок (Correfoc) –  огнедишащи дракони.

Пищността на фестивала е известна
Пищността на фестивала е известна
Всички събития са безплатни
Всички събития са безплатни

При това всичко е напълно безплатно.

Красива заря отбелязва края на всеки преизпълнен с емоции празничен ден, като най-зрелищна е зарята в последната вечер на фестивала.

Зарята са едни от най-впечатляващите, които можете да видите
Зарята са едни от най-впечатляващите, които можете да видите

Една от емблемите на каталунския фестивал са Castellers – групи от смели мъже и жени, чиято цел е да изградят високи кули с телата си, достигащи до 10 метра, като на върха на кулата се качва малко дете, което се изправя и поздравява множеството на площада. Това изисква кураж, тренировка и безупречна координация. Всяка една от групите представлява различен квартал на града и защитава неговата чест пред многобройните зрители. Мястото, където дефилират зрелищните човешки кули, е площадът пред сградата на кметството, точно по обед.

Човешките кули
Човешките кули

На същия този площад могат да се видят и традиционните за Северна Каталуния танци – Sardana, изпълнени от различни танцови групи за деца и възрастни.

Всички се забавляват
Всички се забавляват

Друга атракция на фестивала е Процесията на гигантите, по време на която огромни статуи на крале, кралици и благородници се извисяват и „полюшват“ под звуците на музиката, така че да могат да бъдат видени в пълния си блясък и слава.

Процесията на гигантите
Процесията на гигантите

Местните горди каталунци не само обожават най-големия си празник, а се събират, за да се включат в някои от проявите, както и да се слещнат с приятели, да хапнат, да пийнат и да се повеселят.

Местните чакат фестивала с нетърпение
Местните чакат фестивала с нетърпение

Фестивалът Ла Мерсе оживява Барселона, прави я още по-пъстра, по-артистична и по-гостоприемна.

Септември наближава, така че ако искате да изпитате спиращи дъха емоции – елате с нас, това е точното време и място!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons