fbpx Skip to main content

Масада – недосегаемата древна крепост

Скалната крепост над най-ниската точка на Земята

Израел има десетки забележителности, които могат да ви оставят без дъх. Както може да се убедите и на нашата екскурзия по Светите места на Израел, там всичко представлява късче история.

Скалната крепост Масада се издига на около 440 м над най-ниската точка на земята – Мъртво море, в Израел на върха на плато с формата на диамант. Непрестъпното плато е разположено насред пустиня – безлюдна, наподобяваща лунен пейзаж.

Непрестъпната крепост Масада
Непрестъпната крепост Масада

Цялата крепост била заобиколена от стена с дължина 1400 метра. Зад стените имало 110 помещения, в които живеела охраната и се съхранявали продуктите и оръжието.

Помещение за продукти и оръжие
Помещения за продукти и оръжие

По време на управлението на Ирод Велики, Масада става негова любима зимна резиденция, но след смъртта му крепостта е изоставена.

Епичната битка срещу Рим

През 73 г. крепостта се превръща в отбранителен пост срещу Рим.  Тогава 967 мъже, жени и деца се изправят срещу близо 15 000 римляни и издържат на обсадата в продължение на три години.

Крепостта е била отбранителен пост
Крепостта е била отбранителен пост

Саможертвен героизъм с трагичен край

Когато става ясно, че крепостта ще бъде превзета от струпаната в подножието войска, евреите извършват масово самоубийство.

След превземането на Масада, римляните остават до началото на ІІ век и я напускат. В продължение на векове мястото остава необитаемо.

Първите разкопки  са започнати от израелския археолог Гудман, а през 2001 г. обектът е обявен за част от културното наследство на ЮНЕСКО.

Масада
Масада

Днес е национална традиция да се изкачиш дотук пеша и да отдадеш почит към героизма на трагично загиналите.

Посетителите се изкачват и отдават почит
Посетителите се изкачват и отдават почит

“Змийските пътеки” до Масада

До крепостта може да се стигне по двете т.нар. „змийски пътеки“. Едната е от страната на Мъртво море от изток, където има и лифт, а другата – от западната страна. Именно оттам е построеният от римляните насип за превземането на Масада.

Лифтът на Масада
Лифтът на Масада

Масада е едно изключително красиво място, откъдето може да наблюдавате издигането на слънцето над река Йордан и Мъртво море.

Изгревът над Мъртво море
Изгревът над Мъртво море

А в подножието на планината вечерното звуково-светлинно шоу е истинска наслада за душата.

Вечерното звуково-светлинно шоу
Вечерното звуково-светлинно шоу

Крепостта Масада е само едно от многото интересни места, които ще ви впечатлят в загадъчния Израел. Очакваме ви, за да откриваме света и да опознаваме историята заедно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons