Skip to main content

Вила Керилос – лазурен разкош, обгърнат в древногръцка мистика

Вила Керилос – шедьовър на Френската ривиера

Кацнала на брега на лазурно синьо море, Вила Керилос  /Villa Kerylos/ е един от шедьоврите на Френската Ривиера, който трябва да се види. Красив пейзаж, надвиснали над морето скали, лазурно небе и малки рибарски лодки – всичко това я прави уникална. Ще останете без дъх – пътувайте с нас, за да открием заедно великолепието на Френската Ривиера!

Вила Керилос – къде да я открием?

Вила Керилос / Villa Kérylos/ се намира в Beaulieu-sur-Mer (Болю-Сюр-Мер), малко градче на Френската Ривиера, което напълно заслужава името си: „Красиво място на морския бряг“.

Любов необяснима – гръцка история и гръцко изкуство

Строежът на вилата е плод на срещата между двама творци, влюбени в гръцката история и изкуство – елиниста Теодор Рейнах и архитекта Емануел Понтремоли. И двамата са родени във Франция, но обожават наследството от Древна Елада, а участието в археологическите разкопки, е сред любимите им занимания.

Вила Керилос
Вила Керилос

 

Френското градче Beaulieu-sur-mer и заливът "La bais des fourmis"
Френското градче Beaulieu-sur-mer и заливът “La bais des fourmis”

Елинистът Теодор Рейнах

Теодор Рейнах е най-малкият от 3-те сина в семейството на банкер от еврейски произход. Той е роден през 1860 г. и още от дете неговата любознателност и интелект изпъкват. Заедно с братята си – Йосиф (Joseph) и Соломон (Solomon) – той учи в едно от най-елитните училища в Париж и се проявява като свръхнадарено дете. Неслучайно съвременниците им наричат братята „трио Je Sais Tout“, използвайки първите букви от имената им, което в превод от френски език означава „Аз зная всичко“.  В епохата на Бел епок интересът към гръцката култура и изкуство е много голям. Теодор Рейнах намира своето призвание в преоткриването на гръцката цивилизация, специализира история на Древна Елада и преподава в Сорбоната до края на живота си. И до днес той е един от най-добрите елинисти, превел на френски език голяма част от произведенията на Аристотел.

Теодор Рейнах
Теодор Рейнах
Емануел Понремоли
Емануел Понтремоли

Емануел Понтремоли – архитектът, сътворил вила Керилос

Емануел Понтремоли е френски архитект и археолог, роден на Лазурния бряг, който също черпи вдъхновение от цивилизацията на древните гърци. Като архитект работи главно в Италия и Германия, където получава множество награди и отличия. Но безспорно най-известното му творение е Вила Керилос.

 Вила Керилос – “Морската лястовица”

Идеята за построяване на вила с гръцка архитектура, подобна на тези в свещения остров Делос (свещен остров в гръцката митология, в който са родени Аполон и Артемида), се ражда още при първата среща между Рейнах и Понтремоли  и само две години по-късно тя е факт. Строежът  е завършен през 1902 г. в късен неокласически стил. Вилата  е “кацнала” на брега на морето и напълно оправдава името си, което на гръцки означава „морска лястовица”. Цялата вила е облицована с карарски мрамор, а интериорът й пренася посетилите в епохата на Древна Елада: древногръцки статуи, амфори, мозайки и мебели, инкрустирани със слонова кост, бронз и кожа. Стените на вилата са изрисувани с фрески от Гърция.

Интериорът на вила "Kerylos"
Интериорът на Вила Керилос

Дарението на Теодор Рейнах

През 1928 г. Теодор Рейнах умира и дарява вилата си на Френския културен институт. Днес тя е част от културното наследство във Франция и всеки може да я посети.  Често във вилата се провеждат оперни концерти и други музикални събития, а за децата има специално ателие, в което чрез игри и занимания, се запознават с историята и културата на Елада. И днес Вила Керилос ни запознава с културата на Древна Гърция и радва посетителите с невероятни гледки и спокойствие.

Френската Ривиера и нейните най-красиви места ви очакват – доверете ни се, предлагаме най-добрите оферти за екскурзии!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons